Migrén ABC – a leggyakoribb kérdések a heves fejfájásról – 2. rész

Mikor forduljunk orvoshoz és milyen változtatások kellenek?

A migrén egy rendkívül kellemetlen, sokakat érintő egészségügyi probléma: a kínzó fejfájás letaglózó és lehetetlenné teszi, hogy ellássuk akár napi feladatainkat is. Mit kell tudni róla? Íme a leggyakoribb kérdések, melyek közelebb vihetnek bennünket a megoldáshoz.

Akit időről-időre letaglóz a migrén, pontosan tudja, mennyire elviselhetetlen tud lenni ez az erős fejfájás. Hányással, hányingerrel és extrém, fényre és zajra való érzékenységgel is párosulhat. A migrén sosem kellemes, ám ha szinte naponta előfordul, komolyan befolyásolhatja mindennapi tevékenységeinket. Muszáj megoldást keresnünk rá, hogy legalább enyhíteni tudjuk a panaszokat. Amennyiben havonta 15 vagy ennél több fejfájás jelentkezik, krónikus migrénről van szó. Évente az emberek 2,5 százalékánál válik az epizodikus migrén krónikussá. Nem szabad szenvedi – íme azok a migrénnel kapcsolatos kérdések, melyeket fel kell tennünk az orvosunknak, hogy elkezdhessünk egy hatékony terápiát.

Cikkünk első részében az első 4-et soroltuk fel. Lássuk a többit!

fronterzekeny

5. Mikor kell szakorvoshoz fordulnunk?

Először valószínűleg a háziorvoshoz megyünk el panaszainkkal, ám ha a migrén gyakran jelentkezik és lényegesen befolyásolja mindennapjainkat, érdemes specialistához fordulni. Neurológus részletes vizsgálatot végezhet és kizárhatja a fejfájás egyéb okait. Vagyis, szakszerű kezelést kaphatunk és csökkenthetjük a migrén gyakoriságát.

6. Milyen gyógyszerek előzhetik meg a migrénes rohamot?

A megelőzésre szolgáló készítmények megállíthatják a migrént, mielőtt még elkezdődne. Ezeket naponta kell szedni. Azok a gyógyszerek, amelyeket javasolnak krónikus migrén esetére, az alábbiak: béta-blokkolók, angiotenzin blokkolók, triciklikus antidepresszánsok, rohamellenes szerek, kalciumcsatorna-blokkolók, kalcitonin génnel kapcsolatos peptid (CGRP) antagonisták, onabotulinum toxin A (Botox). Orvosunk ezek egyikét ajánlhatja, attól függően, mennyire súlyosak a tüneteink.

7.Milyen kezelés állíthatja meg a migrént, ha már elkezdődött?

Bizonyos készítmények arra szolgálnak, hogy a már elkezdődött migrént megszüntessék vagy enyhítsék – ilyen az aszpirin, acetaminofen, triptánok vagy az anyarozs (varjúköröm). Lehetőségeinket vitassuk meg orvosunkkal, s egyeztessük, melyik kezelés a legmegfelelőbb számunkra.

8. Segíthetnek az életmódbeli változtatások?

Nem a gyógyszer az egyetlen megoldás a migrén tüneteinek csökkentésére. Ha megvan az ok, életmódváltással is sokat tehetünk a migrén rohamok megelőzéséért, elkerüléséért.

  • Először is, aludjunk jól. Az alváshiány gyakran vált ki migrént. Fontos, hogy ugyanabban az időpontban feküdjünk és keljünk naponta, ez hozzájárul a pihentető alváshoz.
  • Ne hagyjunk ki étkezéseket. A vércukor esése szintén okozhat migrént. Fogyasszunk minden nap kellő mennyiségű folyadékot.
  • Alkalmazzunk relaxációs technikákat: ilyen a jóga, a mély légzés, a meditáció, masszázs.
  • Kerüljük az élelmiszereket, melyek jó eséllyel válthatnak ki migrénes rohamot. Ilyenek a feldolgozott húsok, a nátrium-glutamát ízfokozó, a koffein, az alkohol, az idősebb sajtok.

9. Milyen étrend-kiegészítők javasoltak?

Krónikus migrén esetén a magnézium, riboflavin, őszi margitvirág és a koenzim Q10 (CoQ10) ajánlott. Van rá némi bizonyíték, hogy segíthetnek, de érdemes orvosunkkal is egyeztetni, mielőtt bármelyik kiegészítőt szedni kezdjük – ugyanis a termékeknek mellékhatásaik is lehetnek, vagy kölcsönhatásba léphetnek egyéb, már alkalmazott gyógyszereinkkel.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.