Miért van állandóan melegünk? – 2. rész

Nemcsak a körülmények, betegség is oka lehet

Folyamatosan meleg-érzet gyötör? Ha úgy érezzük, gyakran van melegünk, lehetséges, hogy érdemes kivizsgáltatnunk magunkat. Okozhatják a problémát a körülmények, de akár a hormonok vagy valamilyen betegség is.

Sokszor érezzük úgy, hogy mindjárt megsülünk? Amennyiben gyakran van melegünk, okolhatjuk a nem megfelelő öltözködés vagy a valóban forró idő mellett a szervezetünket is.

Íme néhány ok, ami kiválthatja, hogy folyton melegünk legyen.

Cikkünk előző részében 7 okkal ismerkedhettünk meg – lássuk a többit is.

8. Diabétesz (1-es vagy 2-es típusú): betegség is tehet arról, ha állandóan melegünk van. A diabétesz vagy cukorbetegség esetén a vérereink nem tágulnak, amennyire kellene, vagyis nehéz a vért eljuttatni a bőr felületére és megszabadulni a hőtől. A verejtékmirigyek pedig, melyeknek hűteniük kell a bőrt, nem működnek megfelelően. Ez lényegesen megnehezíti, hogy a testhőmérséklet csökkenjen.

Fotó: 123rf.com

9. Kor: ahogy öregszünk, testünk hűtőrendszere kevésbé működik jól. Ha odakint meleg van, a szívnek több vért kell pumpálnia a felszínre, hogy segítsen lehűteni a szervezetet. A korosodással együtt a szív sem olyan erős már, vagyis keményebben dolgozik – a vérerek pedig nem tágulnak annyira, mint régen. Így nem tudnak olyan sok vért a bőr felszínére juttatni, mint régebben.

10. Szív-és érrendszeri betegségek: amennyiben küzdünk ilyen problémával, ez ugyancsak lehet oka annak, hogy állandóan melegünk van. Az erek ebben az esetben sem tágulnak eléggé, az izzadás-alapú hűtőrendszerünk pedig nem működik elég jól. Nehezebben hűlünk le és ez veszélyes lehet. A meggyengült szív erőlködhet, hogy a vért mindenhová eljuttassa, s ez szívrohamot eredményezhet.

11. Túl kevés vizet iszunk: amennyiben kevés vizet iszunk, nem izzadunk eleget s emiatt ugyancsak érezhetjük, hogy folyton melegünk van. A test nem hűl le egykönnyen. Ha úgy véljük, nem fogyasztunk kellő mennyiségű folyadékot, vigyünk magunkkal napközben is mindig vizet. Különösen, ha melegben vagyunk vagy edzünk.

12. Kijöttünk a gyakorlatból: ha fittek vagyunk, az segít lehűlni. Máig nem teljesen tisztázott, hogy miért. Ám tanulmányok szerint azok az emberek, akik több aerob mozgást végeznek – olyat, amelyik fokozott pumpálásra serkenti a szívet -, jobban le tudnak hűlni, ha melegük van. Ez persze a szívre nézve is előnyös, de a testsúlyra és a hangulatra is jó hatással van.

13. Nem szoktunk hozzá a meleg időhöz: minél több időt töltünk odakint, annál egyszerűbb a szervezet számára a hozzászokás. Egy egészséges ember számára nagyjából 2 hétbe telik, mire akklimatizálódik ez új hőmérséklethez. Ennél hosszabb idő kell neki, ha beteg vagy idős. Ha egyszer hozzászokunk, már nem érezzük állandóan, hogy melegünk van – a testünk is hatékonyabbá válik abban a tekintetben, hogy kellően hűs maradjon és hidratált. Segíthetünk magunkon, ha a beltéri hőmérsékletet lejjebb állítjuk, de semmiképp se többel, mint 10 fok.

14. Elhízás: a sovány embereknél hatékonyabb a szervezet hűsen tartása, mint a túlsúlyosaknál. Minél elhízottabb valaki, annál kevesebb bőrfelülete van kilónként az egész testét nézve. Az eredmény: a hűtési teljesítmény romlik. Ha szeretnénk leadni néhány kilót, beszéljünk orvosunkkal az egészséges és kiegyensúlyozott étrendről és számunkra megfelelő testmozgásról.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.