Miért van állandóan melegünk? – 1.rész

Nemcsak a körülmények, betegség is oka lehet

Folyamatosan meleg-érzet gyötör? Ha úgy érezzük, gyakran van melegünk, lehetséges, hogy érdemes kivizsgáltatnunk magunkat. Okozhatják a problémát a körülmények, de akár a hormonok vagy valamilyen betegség is.

Sokszor érezzük úgy, hogy mindjárt megsülünk? Amennyiben gyakran van melegünk, okolhatjuk a nem megfelelő öltözködés vagy a valóban forró idő mellett a szervezetünket is.

Íme néhány ok, ami kiválthatja, hogy folyton melegünk legyen.

1. Pajzsmirigy alulműködés – hyperthyreosis: a pajzsmirigyprobléma is hibás lehet. A hyperthyreosis miatt a mirigy túl sok hormont termel. Ez felgyorsítja a sebességet, mellyel a test energiává alakítja az „üzemanyagot”, ennek hatására melegünk lehet. Szomjasak, éhesek, izzadósak leszünk, szívünk gyorsabban ver. Hasmenés vagy viszkető kiütés is előfordulhat. A nőknél könnyebb vagy akár ki is maradó menstruáció is jelentkezhet, illetve nehéz a teherbeesés.

2. Menopauza: amikor egy nőnek elkezd elmaradni a havi vérzése, általában 50 éves kora körül, érkeznek a „hőhullámok” is: hirtelen, gyors növekedések a test hőmérsékletében. A menopauza intenzív izzadást, szédülést és gyors szívverést okozhat. A tünetek általában az utolsó menstruáció környékén kezdődnek és évekig tarthatnak. Ha súlyosak, az orvos ajánlhat hormonkészítményt, gyógyszert vagy életmódváltoztatást a problémák enyhítésére.

3. Elsődleges petefészek elégtelenség: ez akkor fordul elő, ha egy nő petefészkei nem termelnek normális mennyiségű ösztrogén hormont, nem szabadítanak fel rendszeresen petesejtet. Így nehéz teherbe esni. Azt is érezhetjük azonban, hogy állandóan melegünk van – hőhullámok és éjszakai izzadások jelentkeznek, akárcsak a menopauzánál. Ilyen esetben fontos orvoshoz fordulni. A tünetek közé tartozik az elmaradó menstruáció, a szexuális vágy csökkenése és a hüvelyszárazság.

4. Láz: testünk 36,6 Celsius foknál működik optimálisan. Ha a testhőmérséklet ennél magasabb, lázról beszélhetünk, melytől szintén izzadhatunk és állandóan melegünk van. Ez akkor is megtörténhet, ha a szervezetünk megpróbálja leküzdeni a baktériumokat, vírusokat. A folyadékfogyasztás, a nyugalom, az akár vény nélküli is kapható gyógyszerek segíthetnek. A súlyos tünetek – komoly fejfájás, nyakmerevség, zavartság vagy remegés – sürgősségi ellátást igényelnek!

5. Koffein: a koffeines kávé éberebbé tesz, de emeli a testhőmérsékletet is. Ha túl sokat fogyasztunk belőle, attól érezhetjük, hogy állandóan melegünk van – nő a vérnyomás, a vércukorszint, a gyomorsav szintje és alvási problémák is jelentkezhetnek. Mindig olvassuk el a csomagoláson található utasítást: a tea, az üdítők, csokoládé és gyógyszer tartalmazhatnak koffeint, melynek mennyisége már sok lehet számunkra.

6. Testmozgás: nyilvánvaló, hogyha mozgunk, melegünk lehet. A test ilyenkor keményen dolgozik és több üzemanyagot éget el, ezért több meleget is termel. Megpróbál megszabadulni a meleg vértől a bőr közelében, s izzadással hűti magát. Ez azonban nem mindig történik elég gyorsan, s a testhőmérséklet emelkedik. Az állandó melegérzet gyakrabban előfordul, ha forróság van és nagy a páratartalom – nem árt vigyázni, mivel hőgutát is kaphatunk, amely igen súlyos állapot és sürgősségi ellátást igényel!

7. Meleg idő: természetes, hogy ha odakint magasra kúszik a hőmérő higanyszála, állandóan melegünk van. A test folyamatosan igyekszik magát 36,6 Celsius fokos hőmérsékleten tartani, s amikor hőség van és pára, a bőrt elönti a veríték, de nem azonnal – vár, amíg a test el nem ér egy bizonyos hőmérsékletet. Ez függ a korunktól, egészségünktől, fittségünktől is, de a szervezet mindenképp hűteni kezd magát, s ilyenkor is melegünk van.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


2 hozzászólás

  1. Horváth Attila

    hyperthyreosis- pajzsmirigy túlműködés , nem kellene félre vezetni az embereket .

    Válasz
  2. Horváth Attila

    hyperthyreosis – pajzsmirigy túlműködés , ne vezessék félre az embereket, ha lehet .

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.