Miért nő olyan gyorsan a koronavírus-esetek száma?

Az amerikai példa sokat elárul

A koronavírus-megbetegedések száma drámai módon nő a világon. A trend is megfordult és exponenciális terjedést tapasztalunk a Covid-19 esetek terén. Mi ennek az oka? Amerikai körkép következik.

Mint ahogyan arról senkinek sem kell beszámolni, a koronavírus új eseteinek száma drámai módon emelkedik – csak Amerikában meghaladja mára a 13 milliót, miközben nyáron csökkent a fertőzöttek száma – majd pedig a 4-5-ről szeptemberben 7 millióra nőtt. A trend is megváltozott: novemberben kevesebb mint 3 hát alatt 10-ről 13 emelkedett az esetszám, a napi pedig 17 százalékkal nőtt a 2 héttel korábbi átlaghoz képest.

Az Amerikai Járványügyi Hivatal (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) előrejelzése szerint 2020 decembere közepére továbbra is nagyjából 1,5 millió új esetet fognak regisztrálni hetente, s heti 16 ezer halálesettel számolnak.

Fotó: 123rf.com

„Exponenciális terjedést tapasztalunk” – mondta Celine Gounder orvos, az New York-i Egyetem Grossman Orvostudományi Iskolájának fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere. – “A mostani fertőzések teljes száma még mindig nem érte el a kórházakat Amerika-szerte, hiszen idő telik el aközött, hogy valaki megfertőződik, addig, amíg elég beteg ahhoz, hogy kórházba kerüljön. A következő pár hét azonban nagyon keménynek ígérkezik”.

Szakértők becslései szerint több mint 3 millió aktív és fertőző eset van az Egyesült Államokban. Mivel a koronavírus számára időbe telik, míg a fertőzésből súlyos betegség alakul ki, úgy tűnik, a következő 2-6 hétben nincs módjuk megállítani a kórházi kezelések és halálozások számának növekedését. A Hálaadás ünnepe a betegség terjesztése szempontjából jelentős esemény volt, s csak súlyosbíthatta a terjedés iramát Amerika területén.

Országos probléma és helyi reakciók

Szövetségi válasz nélkül a világjárvány korai szakaszában az állam és a helyi önkormányzatok vezettek be korlátozásokat országszerte. Nem meglepő módon azok az államok, amelyek a legkevesebb lépést tették a terjedés visszaszorítása érdekében – így Észak-Dakota, Dél-Dakota és Iowa – most a legsúlyosabb járványt tapasztalják meg. Nyolc hónapja tart a koronavírus-járvány, mégis, Észak-Dakota, Iowa és Utah kormányzói csak nemrég adták ki első maszkviselésre vonatkozó utasításaikat.

MTI/Balogh Zoltán

Ugyanakkor, még azokon a területeken is, ahol tavasszal teljes karantént rendeltek el, újra lendületet vett a vírus, mert ahogy beköszöntött a lehűlés, az emberek több időt töltenek bent. Miután a pozitív tesztek aránya november 18-án elérte a 3 százalékot, New York bezárta az összes iskoláját. Rhode Island kormányzója november 30-al kéthetes szünetet hirdetetett. Teljesen bezártak a főiskolák és egyetemek, irodák, bárok, szabadidős helyek, fedett sportlétesítmények, az egyéb beltéri tevékenységeket is súlyosan korlátozták.

A korlátozások a legújabb tudományos adatokat követik Amerika-szerte. Egy nemrégiben készült tanulmány 98 millió államokbeli mobiltelefon adatait elemezte és megállapította: a legnagyobb kockázatot a fedett terek jelentik, ahol az emberek nagyobb számban tartózkodnak – így például bárok és szabadidős helyszínek. Egyes egészségügyi hatóságok szerint az otthonokban rendezett kisebb összejövetelek is hozzájárulnak a koronavírus-esetszámok növekedéséhez.

Ellie Murray, a Bostoni Egyetem epidemiológusa a New York Times-nak azt mondta: a világjárvány inkább a rendszer, mint az egyéni döntések kudarca, mégis, sok helyen a vezetés az egyénekre és az egyéni döntésekre hárítja a járványellenőrzés felelősségét – a szakember emiatt egységes választ sürget.

David Dowdy, a Johns Hopkins Bloomberg Közegészségügyi Iskola Járványügyi Tanszékének igazgatója egy webcast műsorban hozzátette: ez valóban egy „mosom kezeimet” helyzet.

Fontos lenne, hogy Amerika egy országként lépjen fel. Vizsgáljuk meg, hogyan tudjuk átcsoportosítani az erőforrásokat azokról a helyekről, melyeket valamivel kisebb mértékben terhel a koronavírus, oda, ahol viszont már elviselhetetlen a helyzet” – mondta el a szakember.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.