Miért fáj? – A fejfájás típusai

Az elsődleges fejfájások és jelentésük

A fejfájásnak csaknem 300 fajtája van – ezek közül azonban csupán 10 százaléknak tudják az okát. A többit elsődleges fejfájásként tartják számon. Ismerkedjünk meg ezekkel.

Ha fejfájásról van szó, az orvosok igyekeznek mielőbb kideríteni az okokat. A 300 fejfájás-típus közül azonban csak 10 százaléknak tudják a pontos okát. A többi esetet elsődleges fejfájásnak hívják. Ezek az alábbiak.

1.Feszültség fejfájás

Négy felnőttből háromnál előfordul – ez a leggyakoribb fejfájás típus. A legtöbbször enyhétől  mérsékelten súlyos mértékű, s rendszertelenül jelentkezik. Egyeseknél kialakul komolyabb fejfájás is, van, aki hetente három-négyszer is szenved tőle.

A tipikus feszültség fejfájás tompa, szorító fájdalmat okoz a fej mindkét oldalán. Aki erős fejfájással küzd, olyan érzése lehet, mintha a feje zsugorodna. A vállak és a nyak is fájnak. A feszültség fejfájást olykor kimerültség, érzelmi stressz váltja ki, de a nyak vagy állkapocs izmainak, ízületeinek problémái is szerepet játszhatnak. A legtöbb ilyen fejfájás 20 perctől 2 órán át tarthat.

Ezeket a fejfájás típusokat gyakran lehet enyhíteni vény nélkül kapható gyógyszerekkel. Melegítő párna vagy meleg zuhany is segíthet. Van, aki egy kis pihenéstől vagy könnyed étkezéstől is jobban érzi magát. Fontos, hogy ha feszültség fejfájással küzdünk, próbáljuk meg kideríteni az okokat, hogy elkerülhessük. Ne merítsük például teljesen le magunkat. Sokan meg tudják előzni a feszültség fejfájást azzal, hogy ún. triciklusos antidepresszánst szednek. A legtöbben egyszerű kezelésektől jobban lesznek.

2.Migrén

A migrén ritkábban fordul elő, mint a feszültség fejfájás, de általában sokkal súlyosabb. A nőknél 2-3-szor gyakrabban jelentkezik, mint a férfiaknál, ám ez sovány vigasz azon férfiaknak, akik beletartoznak a 6-8 százalékába. Ráadásul a migrén 42 százalékkal növeli a férfiaknál a szívroham esélyét.

A tudósok szerint a migrént az agy véráramának és idegsejt-aktivitásának változásai okozzák. A genetika szerepet játszhat a migrénesek 70 százalékánál, legalább egy rokonuk ugyanettől szenved. A migrén figyelmeztetés nélkül támad, de általában van okozója, mely személyről személyre változhat.

Nagyobb migrén kiváltónak számít azonban a változó időjárás, a fáradtság, a túl sok vagy túl kevés alvás, az erős vagy élénk fény, a zajok, az erős szagok, egy kimaradt étkezés, alkohol – különösen a bor -, csokoládé, nitrátok a szárított húsokban és halakban, az érlelt sajt, a koffein növelése vagy csökkentése, valamint az MSG, mely egy ázsiai ételekben előforduló összetevő.

3. Klaszter fejfájás

A klaszter fejfájás ritka, de igen súlyos típus. Ötször olyan gyakori férfiaknál, mint nőknél – s noha bárkinél előfordulhat, jellemzően középkorú férfiaknál alakul ki, akik dohányoznak.

A neve onnan származik, hogy a fejfájás klaszterekben jelentkezik, napi 1-8 fejfájással egy vagy három hónapos időszak alatt egy évben, vagy két év alatt. A komoly fájdalom általában csak a fej egyik oldalát érinti. A fájdalmas oldalon a szem vöröses és vizenyős, a szemhéj lekonyul, az orr folyik vagy bedugul. A roham hirtelen kezdődik és 30-60 percig tart. A legtöbb szenvedő nyugtalanná válik és izgatott lesz, nem képes ülni, ugrál vagy üti a saját fejét. A fájdalmat hányinger és fényérzékenység is kísérheti.

Oxigén belélegzése a fejfájás kezdete után gyakran megállíthatja a rohamot. A szumatriptán hatásos lehet klaszter fejfájás esetén, különösen injekció formájában. Egyéb triptánok is segíthetnek. Van, aki a lidokain orrcseppeket, dihidroergotamin injekciókat vagy egyéb kezeléseket részesíti előnyben. A leghatékonyabb gyógyszer a verapamil, amely kalciumcsatorna-blokkoló. Segíthet még a divalproex, a topiramát és a lítium gyógyszer.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.