Miért ég a gyomor?

“Tele vagyok. Ég a gyomrom.” – Sokszor halljuk, s bizony mi magunk is sokszor mondjuk egy-egy kiadós étkezés, zsíros falatok után az előbbi mondatokat.

Szájüreg, nyelőcső, gyomor, máj, epe, vékony- és vastagbél – emésztőrendszerünk minden egyes szakaszának megvan a maga pontos rendeltetése.

Az elfogyasztott táplálékot alkotóelemeire bontják, elősegítik azok felszívódását és kiszűrik a káros anyagokat. Mindezek a funkciók teljesen automatikusan, észrevétlenül zajlanak egészen addig, míg valamilyen zavar nem támad a rendszer működésében. Ezt a zavart a stressz is kiválthatja.

Hasmenés, puffadás, székrekedés, gyomorégés – jól ismert tünetek. A panaszok – ha nem figyelünk oda, és nem változtatunk az életmódunkon, táplálkozásunkon – akár állandósulhatnak is.

Hizlaló stressz

Ha sokat idegeskedünk, állandóan feszültek vagyunk, nem tudunk arra sem odafigyelni, hogy mit eszünk.

– Sokan kapnak be feszültségoldásként egy-egy kocka csokoládét, ami átmenetileg ugyan megnyugtatja háborgó idegeinket, de nem sokkal később éhségérzetet okoz, amit vagy újabb édességgel, vagy – a legkönnyebben elérhető – gyorséttermek "kalóriabombáival" csillapítunk.

gyomor_kepgaleria5

– Ha idegesek vagyunk – általában – eszünk. Bármit, ami a kezünk ügyébe akad. Az effajta vigasztalódás – nem is hosszú idő múlva – bizony plusz-kilókhoz vezet, amiket ledolgozni már korántsem olyan egyszerű feladat.

– Az alkohol is csak átmenetileg javítja a kedélyállapotunkat. A zöld tea viszont megnyugtat, ráadásul egyáltalán nem terheli meg a szervezetet.

Miért ég a gyomor?

A kávé, az alkohol és a sok édesség hatására felborulhat a gyomor normális savképződése, de gyomorégést okozhat az is, amikor a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, mert a gyomorszáj nem zár tökéletesen.

A teltségérzés ellen

– A sok zöldség és gyümölcs, a rizs, a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek serkentik a bélműködést.

– Ha alaposan megrágja az ételt és sok folyadékot fogyaszt, megkönnyíti a gyomor munkáját.

– Mellőzze a csípős fűszerek gyakori használatát, mert ezek ingerlik a gyomor nyálkahártyáját.

Forrás: