Miért depressziós a nő?

Nagyjából kétszer annyi nő szenved a depresszió miatt, mint férfi – minden életszakaszban meglehetnek a depresszió kiváltó okai…

Miért depressziós a nő? Megtörténhet, hogy látszólag minden rendben van nála, rendezettek a körülményei, a párkapcsolata, mégis kitör rajta a depresszió. Egy nő esetében gyakorlatilag minden életszakaszban adódhatnak olyan helyzetek, ami miatt eluralkodik rajta a betegség.

Család, karrier (sokszor egyszerre) a minden hónapban jelentkező menstruáció, a terhesség, a menopauza – csak néhány azok a megerőltetőbb élethelyzetek közül, amellyel egy nőnek meg kell küzdenie. Emellé pedig gyakran társul a depresszió. Nagyjából nyolc nőből egy bizonyos időközönként megtapasztalja a problémát élete során. Kétszer annyian küzdenek depresszióval, mint a férfiak. Bármely életkorban jelentkezhet a betegség, de ez leggyakoribb  25 és 44 év között.

Néhány esetben a hangulatváltozás és depressziós érzés oka kapcsolatba hozható a normális hormonális változásokkal, csakhogy ezek önmagukban nem okoznak depressziót. Más biológiai tényezők, öröklött jellemzők, élettapasztalatok is hozzá kell, hogy járuljanak.

depresszio55

Pubertás

Tinédzser- és kamaszkorban a depresszió gyakori, különösen a lányoknál. Ráadásul ők előbb érik el a pubertás kort, mint a fiúk, így korábban eshetnek depresszióba is. A jelentős hormonális változások növelhetik a kamaszkorú lányoknál a depresszió rizikóját, de nem szabad keverni a tényleges depressziót az átmeneti hangulatingadozásokkal.

Tiniknél szerepet játszhat a depresszió létrejöttében alakuló szexualitásuk, az identitás problémák, a szülőkkel való konfliktusok, az egyre emelkedő nyomás, elvárás az iskolában, a sportban vagy életük egyéb fontos területén.

Premenstruációs problémák

A hölgyek számára nem ismeretlenek azok a kellemetlenségek, melyeket a menstruáció jelentkezését megelőző időszakban tapasztalnak. Fizikai és emocionális változások ezek, kezdve a hasi puffadástól a mellek érzékenységén át a fejfájásig – aggodalmaskodás, irritáltság és szomorúság mind együtt járhat a PMS-sel.

A legtöbb nőnél ezek a tünetek rövidéletűek, de akadnak, akiknél igen komolyak, és akiknek munkájára, kapcsolataira is komolyan rányomják a bélyegüket. Ez már a depresszió egy fajtája, amely gondozást igényel.

Terhesség

A drámai hormonális változások a terhesség alatt különösen nagy szerepet játszanak és komoly hatással lehetnek a nő hangulatára. Ezekhez hozzájárul, hogy a nőnek megváltozik az élete, munkájában változás áll be, párkapcsolati problémák jelentkezhetnek, előjöhet a korábbi esetleges depressziója újra, majd a szülés utáni depresszió a másokkal való szociális érintkezés hiánya nyomasztja; vegyes érzelmekkel viseltet a terhessége iránt.

terhesseg_kattide19

Ugyancsak depresszióhoz vezethet a hiábavaló próbálkozás a teherbe esésre, a vetélés, illetve a nem kívánt terhesség. Ahogyan az is, ha a terhesség során a nő abbahagyja az antidepresszánsok szedését.

A szülés utáni depresszió sok nőnél gyakori. 10-15 százalékuknál fordul elő. Az újdonsült anyák fele érzi magát szomorúnak, haragosnak, irritáltnak, és legszívesebben könnyekben törne ki olykor. Ha mindez egy-két hétig tart, még normálisnak tekinthető, ha azonban tovább, akkor érdemes a kezelésen elgondolkodni. Ennek jelei, ha az anyuka önértékelése teljesen leomlik, állandóan aggódik; nyugtalan; egyre kevésbé tud foglalkozni a kisbabájával; olyan gondolatai támadnak, hogy sérülést okozzon a bébinek, illetve öngyilkosságot fontolgat.

dak_250x250_vegleges8Menopauza előtt
A hormonszint erős hullámzása, ingadozása a menopauza előtti időszakban is jellemző. Ilyenkor is megnő a depresszió kialakulásának rizikója, ahogyan a menopauzát követően is. Ilyenkor az ösztrogénszint jelentősen lecsökken. Azok a nők, akik kellemetlenül érzik magukat a menopauzát megelőzően vagy azt követően, még nem biztos, hogy depressziósak. Azonban ha már rendszeresen és hosszabb ideje nem alszanak éjjel, illetve volt előzőleg depressziójuk, lehet erre gyanakodni. Különösen nehéz a helyzet, ha műtéten estek át, mely például a petefészküket érintette.
Mi az, ami még depresszióhoz vezethet?

Azok a helyzetek, melyekkel a munkájuk során szembesülnek, ugyancsak fokozhatják a depresszió kialakulásának esélyét. A férfiakkal szembeni, sok helyen tapasztalható egyenlőtlenség, a pozíciójukkal járó problémák, a munkahelyi túlhajszoltság, a kevesebb fizetés ugyanannyi munkáért, a szegénység érzése, bizonyos emberek rasszizmusnak, diszkriminációnak is ki vannak téve.

Olyan szituációk ezek, melyeken tulajdonképpen nagyon nehéz, vagy nem is lehet változtatni. Úgy érzik, nincs kontrolljuk az életük felett. A szexuális kiszolgáltatottság- és/vagy bántalmazás szerepet játszik abban, hogy a későbbiekben egy nő depresszióba süllyedjen. Ők azok, akik életük során sokkal gyakrabban vannak kitéve is ilyesminek.

Kísérő jelenségek

A depresszió mellett megjelennek olyan problémák is, melyek közül nem egy ugyancsak súlyos helyzetet eredményezhet. Az állandó aggodalmaskodás, szorongás megbetegít. A depressziós táplálkozási zavarokkal küzdhet, anorexiás vagy bulímiás lehet, rákaphat a drogra és az alkoholra.

allkoholizmus12

Ma már hatékony módszerekkel tudnak segíteni a depressziósokon. Fontos azonban, hogy a betegség jeleit mielőbb észrevegye magán, vagy észlelje azokat a környezete. Depresszióra utal, ha valaki képtelen napokon, heteken át kikeveredni lehangolt, szomorú, reményvesztettnek ítélt állapotából, elveszíti érdeklődését olyasmik iránt is, melyeket azelőtt élvezett; megváltoznak az alvási szokásai, a szokásosnál többet alszik, vagy nem bír aludni.

Állandóan fáradtságot, kimerültséget érez, érthetetlen fájdalmai vannak, melyek valójában lelki eredetűek, változások állnak be az étvágyában, túl sokat eszik, vagy túlságosan keveset úgy érzi, nincs miért élnie, öngyilkossági gondolatai támadnak. Először érdemes a háziorvossal konzultálni a problémáról, majd szakorvoshoz fordulni. A depresszió gyógyítható, nem szabad a beteget magára hagyni a gondjával.

Adjon egy esélyt a depresszió gyógyítására nálunk a Benyovszky Orvosi Központban! 

BOK_hivatkozas_vegleges4

Forrás: