Mi az a kötőhártya-gyulladás?

Ha kötőhártya-gyulladásod van, úgy érezheted, hogy szemedben van valami, amit nem tudsz eltávolítani. Ébredéskor a szemek összeragadhatnak a szemből folyó váladék miatt, a szem fehér része pedig rózsaszínesen elszíneződhet, és a látásélesség is romolhat.

A kötőhártya-gyulladás a szemhéj és a szemgolyó egy részét fedő áttetsző hártya gyulladásos vagy fertőzéses megbetegedése. A kötőhártya-gyulladást nagyon gyakran bakteriális vagy vírusos fertőzés, illetve allergiás reakció okozhat. Az újszülötteknél a gyulladás hátterében a nem teljesen megnyílt könnycsatorna is állhat.

A gyulladás a kötőhártya kis ereinek kitágulásához vezet. Ez okozza a szem fehérjének a kipirosodását, vagy rózsaszín elszíneződését. Bár a kötőhártya-gyulladás egy eléggé kellemetlen állapot, nagyon ritkán befolyásolja csak a látásélességet.

A kötőhártya-gyulladás leggyakoribb tünetei az alábbiak:

– Az egyik, vagy mind a két szem kipirosodása.

– Az egyik, vagy mind a két szem viszketése.

– Homályos látás és fényérzékenység.

– Könnyezés.

– A szem váladékozása, amely az éjszaka folyamán összeragaszthatja a két szemhéjat.

– Idegen test érzése az egyik, vagy mind a két szemben.

szem, kötőhártya gyulladás

Mivel a kötőhártya-gyulladás fertőző betegség, fontos a korai diagnózis és kezelés! Ezt elsősorban az óvodás gyerekek kapcsán fontos hangsúlyozni, mert ők egyfelől gyakran fertőződnek meg, másfelől az óvodában, bölcsődében másokat is könnyen megfertőzhetnek!

A kötőhártya-gyulladás lehetséges okai

A kötőhártya-gyulladás legtöbbször vírusfertőzés eredménye, ám előidézheti baktérium, allergiás reakció, a szembe került vegyszer vagy idegen test is. A vírusos kötőhártya-gyulladás miatt a szemből vizes, vagy nyákos váladék ürülhet, a bakteriális eredetű gyulladás során általában vastagabb, sárgás-zöldes váladék termelődik. Mind a vírusos, mind a bakteriális kötőhártya-gyulladás kialakulhat megfázással és torokfájással (felsőlégúti fertőzéssel) együtt is. A kötőhártya-gyulladás mindkét formája nagyon fertőző, felnőttek és gyerekek egyaránt megfertőződhetnek tőle, a bakteriális gyulladás azonban gyakoribb gyerekek esetében, mint felnőtteknél.

kontaktlencse, kötőhártya gyulladás

Hogyan előzhető meg a kötőhártya-gyulladás terjedése?

A kötőhártya-gyulladás terjedésének megelőzésének legjobb módja a megfelelő higiénia. Ha már egyszer felállították a diagnózist, kövesd az alábbi lépéseket!

– Ne érj kezeiddel a szemedhez!

– Gyakran és alaposan mosd meg kezeid!

Naponta cseréld törölköződ, és ne használj közös törölközőt mással!

– Cseréld gyakran párnahuzatod!

– Ne használj szemfestéket, különösen ne használj szemspirált!

– Ne használd más szemfestékét, illetve személyes szem kozmetikumait!

Kövesd orvosod utasításait a megfelelő kontaktlencse használatot illetően!

– Ha lehet, a betegséd ideje alatt ne találkozz barátaiddal, osztálytársaiddal, mert könnyen megfertőzheted őket!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.