Mi a stressz legnagyobb kiváltója karácsony idején?

Finom falatok, ajándékok, időtöltés a szeretteinkkel – ezek a dolgok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a karácsony az év egyik legszebb ünnepe legyen. Miből ered mégis a karácsonyi stressz? Egy felmérés kiderítette, mi vált ki leginkább rossz érzést az ünneplőkben ilyenkor.

A karácsony nem véletlenül az egyik legszebb ünnepünk: az emberek szeretnek több időt tölteni családjukkal, finomakat enni, kicsit elengedni magukat és megajándékozni másokat. Az elsőszámú dolog, amit ilyenkor kedvelnek, az a szeretteikkel való időtöltés – írta meg a Medical News Today.

karácsonyi stressz

Fotó: 123rf.com

Ugyanakkor éppen a család lehet a legtöbb stressz oka is karácsony környékén. Egy felmérés szerint az emberek több mint 70 százaléka jelölte meg a családi vitákat problémaként, s mondta azt, hogy mentális jólétükre ezek vannak a legrosszabb hatással. A stressz azonban itt nem ér véget. Mi okoz még karácsonykor komoly érzelmi ingadozást?

A jelek szerint a betegség és a másnaposság. Minden bizonnyal sokan terveznek az ünnepekre kikapcsolódást, családi összejöveteleket – majd könnyen lehet, hogy az elképzeléseket felrúgja az influenza, amelyet tudtunk nélkül tovább is adtunk a többieknek. A betegség a második legnagyobb stresszt okozó dolog karácsony táján. A december ugyanis nem ritkán az a hónap, melyben legkiemelkedőbb az influenzások száma. Ez pedig csúnyán keresztülhúzhatja a karácsonyra és az ünnepekre kigondolt terveket.

Talán meglepő, de a karácsonyi stressz oka lehet az is, hogy sokan képtelenek elengedni a munkát. Számos ember lélegzik fel, amikor végre egy kicsit kikapcsolhat az ünnepek alatt, s több időt tölthet a szeretteivel, barátaival. De vannak, akik ilyenkor sem tudnak igazán lazítani s ez bizony tönkreteheti a karácsonyi hangulatot.

karácsonyi stressz

Fotó: 123rf.com

Fontos, hogy legalább ezekben a meghitt napokban magunkra, családunkra koncentráljunk, azokra, akik nekünk fontosak: ebbe a kategóriába mi magunk is beletartozunk!

Tegyük meg magunknak azt a szívességet, hogy mentális és fizikai egészségünk érdekében az év legalább ezen időszakában megengedjük magunknak a pihenést. Megéri. Igyekezzünk a minimálisra csökkenteni azoknak a dolgoknak a számát, amelyek kellemetlenséget okoznak számunkra vagy rosszul érezzük magunkat tőlük.

Olvasd el ezt is!

Stresszmentes karácsony?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.