Mérgezéshez vezethet a fogtömés?

Amerikai kutatók szerint a saját bélbaktériumaink mérgezhetnek meg minket azzal, hogy a fogtöméseinkből kiszabaduló higanyt veszélyes vegyületekké alakítják.

Mivel több mint 150 éve használjuk, senkit nem lep meg, ha valaki azt állítja, hogy az amalgám fogtömések nem éppen kockázatmentes anyagok. Az amalgám a folyékony higany és különböző fémek por alakú keveréke, ami tartósan betömi a fogakon tátongó lyukakat.

Áldásos hatása ezzel véget is ér, hiszen az ötvözetből kiszabaduló higany a szervezetben felszívódik, és akinek sok tömése van, annak szöveteiben és vérében veszélyesen magas szintet érhet el – igazolták amerikai kutatók.

A Georgiai Egyetem környezet-egészségtan szakembere, Lei Yin elsőként publikált olyan eredményeket, amik pontosan mutatják az amalgám tömések és szervezetben lévő higany összefüggéseit.

Aki a bonyolult összefüggésekre nem kíváncsi, elég ha annyit tud, hogy nyolc fogtömés felett már érdemes odafigyelni arra, hogy az ember ne találkozzon ólommal. Az ilyen embereknek például nem ajánlják, hogy sűrűn fogyasszanak halat, amit másfelől az egészséges táplálkozás egyik alappilléreként hirdetnek. A környezetszennyezés miatt a tengeri állatok szöveteiben jelentős mennyiségű higany gyűlhet össze, főként a táplálékpiramis magasabb szintjein.

fogorvos, gyokerkezeles

A nehézfém gyakorlatilag nem ürül ki a szervezetből, az idők folyamán egyre csak halmozódik, és folyamatosan, apránként mérgez.

A Georgiai Egyetemen végzett kísérlet további aggasztó felismerése, hogy a fogtömések számával a rendkívül veszélyes metil-higany szintje is emelkedik, amit feltehetően a bélbaktériumok állítanak elő az amalgám alapanyagaiból.

Egy átlagos amerikainak 3 fogtömése van, de a lakosság negyedének 11 vagy több fogát tömték be már.

Lei Yin szerint mindenkinek az amalgám töméseivel összefüggésben kell figyelnie arra, hogy mennyi ólommal találkozik, a terhes nőkre és fejlődő fiatal szervezetekre pedig különösen kell vigyázni.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.