Merevgörcs – hogy előzzük meg a tetanuszt?

A tetanusz fertőzés igen ritka – mégis, nagyon fontos megelőzni, mert halálos lehet. Mikor és miért van szükség oltásra?

A tetanusz fertőzést más néven merevgörcsnek nevezik. A tetanusz olyan betegség, melyet bakteriális fertőzés okoz. Egy kis sebesülést kihasználva bejut a bőrbe vagy a nyálkahártyába a baktérium. A seb lehet vágott, szúrt seb, mély kaparás vagy bármilyen sérülés, amely felsérti a bőrt vagy a nyálkahártyát.

A baktérium toxint, azaz mérget termel, és komoly izomgörcsöket, görcsöket okoz. A tetanuszt szájzárnak is nevezik, mivel a görcs miatt a száj kinyitása nehézzé válhat. Nagyon veszélyes, mert nehezíti a nyelést és a légzést, halált is okozhat. A legegyszerűbb módja megelőzésének az, ha felvesszük a védőoltást.

Megakadályozni a betegség kialakulását többnyire csak a javasolt védőoltások felvételével lehet. Háromféle oltás létezik ellene, mindegyik véd legalább még egy súlyos betegség ellen:

DTaP: diftéria, tetanusz, szamárköhögés elleni oltás – ezt a vakcinát sorozatban öt alkalommal adják be, 2 hónapos kortól kezdve. 4 és 6 éves kor között kapja a gyermek az utolsót. Ez az ún. primer oltási sorozat.

sejt13

Tdap: tetanusz, diftéria, szamárköhögés elleni oltás – itt az első oltás a tetanusz, és minden 11-12 éves kor közötti tininek ajánlott a beadása. Azoknak a kamaszoknak és a felnőtteknek, akik 13 és 64 éves kor közt sosem kaptak ilyet, szükséges egy dózist beadni a Td (tetanusz és diftéria) elleni vakcina helyett. Minden tini és felnőtt (a 64 évnél idősebbeket is beleértve), akinél várható, hogy kapcsolatba kerül egy évesnél fiatalabb babával, annak ugyancsak meg kell kapnia az oltást. A Tdap védelmet nyújt szamárköhögés ellen is.

Td: tetanusz és diftéria elleni vakcina – erősítésképpen minden 10 évben érdemes felvenni.

Hogy mondjam meg, hogy szükségem van oltásra?

Mielőtt eldöntjük, hogy szükségünk van tetanusz elleni védőoltásra, gondoljuk át, mi okozta a sérülésünket: piszkos vagy tiszta volt-e az a dolog? Piszkosnak akkor számít, ha kosz, föld, széklet vagy bármi fertőzést okozó szennyezés volt rajta.

Szükségünk lesz tetanusz oltásra, ha:
-Sebünket tiszta tárgy okozta, de legutóbb 10 évvel ezelőtt oltattuk be magunkat tetanusz ellen.
-Sebünket olyasmi okozta, ami koszos volt, tetanusz ellen pedig legutóbb 5 évvel ezelőtt oltattuk magunkat.
-Nem tudjuk, mi okozta pontosan a sebet, és több, mint 5 éve kaptunk utoljára tetanusz elleni oltást.
-Nem tudjuk, mikor vettünk fel utoljára tetanusz elleni oltást.
-Ha pontosan emlékszünk arra, hogy biztosan nem kaptunk tetanusz elleni oltást (a primer oltás sorozatot sem). Amennyiben oltás kell, beszéljünk orvosunkkal és intézzük el mielőbb a dolgot!

Néhány embernek tetanusz immunglobulinra (IG) lehet szüksége. Ez általában akkor kell, ha úgy tudjuk, hogy a primer oltás sorozatot annak idején nem kaptuk meg maradéktalanul.

Mi a teendő, ha váratlan reakció lép fel a tetanusz oltás miatt?

Amennyiben szervezetünk rosszul reagál az oltásra, az oltás helyén bőrpír, duzzanat jelentkezhet, melegség-érzet, láz tapasztalható. Otthoni kezeléssel azonban gyorsan csökkenthetőek a tünetek.

A fájdalom és a láz ellen felírt gyógyszert szedjünk, így például paracetamolt vagy nem szteroidos gyulladáscsökkentőt. Mivel fennáll a Reye-szindróma kockázata, 20 évesnél fiatalabbnak nem szabad aszpirint adni, kivéve, ha ezt az orvos javasolja. Tegyünk jeges borogatást a piros vagy duzzadt területre az első 24-48 órában, 3-4 alkalommal naponta, 20 percre. 48 óra eltelte után jobban fogjuk érezni magunkat.

Ha 3 hónapos vagy ennél is fiatalabb babáról van szó, beszéljünk orvosunkkal, mielőtt lázcsillapítás céljából valamilyen gyógyszert adunk neki. Ez azért ajánlatos, hogy kiderüljön, a láz nem valamilyen más komoly betegség jele. Ez a lépés nem szükséges, ha a baba most esett át immunizáláson.A láz olykor a védőoltások hatására jön elő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.