Méregkeverések világszerte

Az alábbiakban felsoroljuk az elmúlt évtizedben elkövetett szándékos mérgezéses eseteket.

Szándékosságot állapítottak meg a kínai hatóságok a tejtermékek nitrites szennyezése miatt múlt héten indított nyomozás során, és őrizetbe vettek egy gyanúsítottat. A nitrittel szennyezett tejtől három gyerek meghalt, és harminchat megbetegedett. A Sajtóadatbank összeállítása az elmúlt közel egy évtizedben nyilvánosságra került szándékosan elkövetett mérgezéses esetekről.

2002. május – Kanadában, Québec város egyetemén egy kávéautomatában arzént találtak. Huszonhét diák betegedett meg a mérgező anyaggal szennyezett italtól. Az automatán nem találtak feltörésre utaló nyomokat, de a kávéban talált arzén mennyisége alapján nem lehet véletlenről beszélni.

2002. szeptember 17. – Kínában, Nancsingban (Nanjing) letartóztatták azt a vendéglőst, aki patkányméreggel szándékosan megölte egy konkurens étterem 49 vendégét, s több száz embert megbetegített. A férfit – aki megirigyelte a szomszéd üzlet sikerét, s így állt bosszút versenytársán – októberben kivégezték.

etel2

2002. november 11. – Kínában, egy csangtői (Zhangde) iskolai büfében két férfi megmérgezett több árucikket, és emiatt 193 diák, illetve tanár megbetegedett. Hi Csao-haj és Tang Bik-szin erős patkánymérget tettek a reggeliként felszolgált ételbe. Tettüket azzal magyarázták, hogy szerződésben álltak a büfével, és így próbálták áraik emelésének elfogadására kényszeríteni a büfé vezetését.

2002. november 25. – A délkelet-kínai Kuangtung (Guangdong) tartományban, Vucsuan (Wuchuan) egyik külvárosában egy óvodai vezető patkánymérget kevert egy rivális intézmény sókészletébe, és ezzel 70 gyermeknél súlyos megbetegedést okozott és két óvodai alkalmazottat is kórházba juttatott. A korábban orvosként dolgozó Huang Hut halálra ítélték.

2003. május – Dél-Afrikában egy ismeretlen ciános zsaroló megfenyegette az ország egyik legnagyobb szupermarketláncát, a Pick and Pay-t azzal, hogy mérget tartalmazó élelmiszereket helyez el az áruházak polcain, ha nem teljesítik követeléseit. Három ember szenvedett mérgezést.

2003. október 6. – Őrizetbe vettek Kínában egy férfit, aki mérget helyezett egy víztározóba, hogy keresletet biztosítson víztisztító készülékeket árusító, tervezett üzlete számára. A 27 éves férfi egy héttel korábban öntött rovarirtót a Kína északi részén fekvő Honan (Henan) tartomány egyik víztározójába. Mire a mérgezést felfedezték, addigra 64-en ittak a vízből, közülük 42-en kórházba kerültek.

jod4802

2003. november-december – Ismeretlen elkövető injekciós tűvel fecskendezett háztartási tisztítószert ásványvizes, tejes és joghurtos palackokba Olaszországban, mérgezési tünetekkel közel 200-an kerültek kórházba az ország különböző pontjain. A sajtó által "Acquabomber"-nek nevezett elkövető – a hatóságok szerint ökoterrorista – az ünnepek előtti időszakot használta fel a pánikkeltésre.

2004. március 23. – Tíz év börtönbüntetést kapott egy férfi Hollandiában, aki vegyszerrel fertőzött meg egyes tejtermékeket, és ezzel próbált megzsarolni egyes élelmiszer-gyártó cégeket. A férfit gyilkossági kísérletért és zsarolásért ítélték el, miután bebizonyosodott róla, hogy életveszélyes mennyiségű ipari vegyszert fecskendezett joghurtos és pudingos dobozokba, és ezzel a módszerrel 250 ezer eurót akart kicsikarni a gyártóktól. Négyen rosszul lettek a vegyszeres tejtermékektől, és a bíróság szerint csak a véletlenen múlott, hogy senki nem halt meg.

2004. április 13. – Közel kétmillió liter – atropinnal szándékosan megmérgezett – sört semmisítettek meg a dél-szerbiai nisi sörgyárban, miután a sör elfogyasztása után a sörivóknak kiszáradt a szájuk, égett a szájüregük, nehezen lélegeztek. A rosszulléteket a sörben és az alapanyagául szolgáló komlóban lévő görcsoldó és izzadásgátló szer, az atropin okozta. A nyomozóhatóság kiderítette, hogy kik és hogyan adagoltak atropint a sörbe, s rajtuk kívül bűnvádi eljárás indult az üzem menesztett vezetői ellen is.

sor8

2008. szeptember 12. – Kínában kirobbant az ország legnagyobb, százezreket veszélyeztető ételmérgezési botránya, a melamin-botrány, amelyhez nem a mérgezési szándék, hanem a gazdasági haszonszerzés gátlástalansága vezetett. A vegyi anyaggal szennyezett tejtermék fogyasztásától hat kisgyermek meghalt, 294 ezer megbetegedett. A csecsemőknél vesekőképződést, sőt esetenként halált is okozó melamin a műanyagok és ragasztók gyártásánál használatos, a tápszerhez és a tejtermékekhez a fehérjetartalom növelése végett adagolták. Az ügyben legalább húsz kínai cég 70 tápszermárkája volt érintett. A melaminos tejmérgezés két fő vádlottját kivégezték.

2010. január 4. – Három hajléktalan meghalt Kolumbiában, miután rovarirtó szert és zúzott üveget tartalmazó ételadományt fogyasztott szilveszterkor az ország déli részén található Cali városában. A mérgezett édességtől több mint negyven ember szenvedett súlyos mérgezést. Az elkövetők semmilyen nyomot nem hagytak maguk után.

2010. február 10. – Elfogták azt a férfit, aki legkevesebb 13 ember életét oltotta ki és legalább további 12 áldozatának okozott súlyos egészségkárosodást hatalmas adag altatóval mérgezett vodkával a moszkvai elővárosi vonatokon. A 23 éves férfi mindig ugyanazt az eljárást követte: a vonaton odaült egy már kissé kapatos férfihoz, vagy társasághoz, és felszólította őket, hogy igyanak vele az üvegéből a gyereke, vagy az ő születésnapjára, vagy egyszerűen csak kóstolják meg a vodkáját. Amikor aztán az áldozatai elvesztették eszméletüket, elvette tőlük értékeiket.

Forrás: