Megtévesztő tünetek – mivel jár a csendes migrén? – 1.rész

Amikor nem is gondoljuk, hogy ez a probléma gyötör

Az ismert migrénnek létezik egy „csendes” formája is, mely nem okoz fájdalmat – annál inkább egy csomó egyéb tünetet, melyet nem hoznánk összefüggésbe a fejfájással. Lássuk, mit érdemes tudni a csendes migrénről?

Akinek volt már migrénje, tisztában van az erős fejfájás tüneteivel, melyek mindennapi tevékenységeiben is akadályozzák. Nos, létezik egy csendes migrén is – melyet aligha hoznánk magunktól kapcsolatba az eredetivel. Jellemzője, hogy nem okoz fájdalmat, de hasonlóan legyengít, mert szédüléssel, gyomorproblémával, hang- és fényérzékenységgel járhat. Az okai, kockázati tényezői és kezelése minden migrénnek hasonló, függetlenül attól, hogy „valódi” vagy csendes migrénről van-e szó.

Melyek a csendes migrén tünetei?

A fejfájásnál alapvetően jelentős tünet a fájdalom – a csendes migrén ezt nem okoz. Olyanokat viszont igen, amelyek az eredeti migrénnél is jelen vannak. Ezek változóak, attól függően, mely fázisában tart a migrén.

1.Bevezető fázis: depresszió, koncentráció nehézsége, a beszéd- és az olvasás nehézsége, kimerültség és ásítás, étel utáni sóvárgás, ingerlékenység, izommerevség, hányinger, hang- és fényérzékenység, alvászavarok, gyakori vizelési inger. A bevezető fázis nem minden migrénes roham előtt jelentkezik.

2.Aura fázis: ilyesmit a páciensek 20-25 százaléka tapasztal. A csendes migrén aurás tüneteket okoz fejfájás nélkül.

Ezek: zsibbadás és bizsergés érzése a testben, ideiglenes látásromlás, vizuális zavarok, minták, villogó fények, vakfoltok látása a szem középső részén. A tünetek fokozatosan jelentkeznek és kb. 1 órán át tarthatnak.

3.Fejfájás fázis: a tipikus fejfájós fázisban a páciensek a jellemző migrénes fájdalmat érzik, mely 4-től akár 72 órán át is tarthat. A csendes migrén esetében azonban ebben a szakaszban szorongás, depressziós hangulat, szédülés, alvásképtelenség, orrdugulás, hányinger, hányás, nyakmerevség és fájdalom jelentkezhet, valamint hang- és fényérzékenység.

4.Utófázis: ezt a szakaszt a migrénes emberek 80 százaléka tapasztalja. A fejfájós fázis végén jelentkezik, ezért is nevezik „migrénes másnaposságnak”. Az utófázis 24-48 órán át tarthat, s az alábbi tünetekkel jár: testi fájdalmak, koncentrációs nehézség, szédülés, eufória vagy depresszió, kimerültség.

A csendes migrén okai

A csendes migrén pontos oka máig nem ismert, de genetikai és környezeti tényezőket egyaránt sejtenek mögötte. A rendellenes agyi tevékenységek következtében – melyek idegeket és ereket érintenek – bekövetkezhet migrén, de akkor is, ha változások történnek az agy kémiai anyagaiban, így a szerotoninban például.

Bizonyos tényezők ugyancsak kiválthatnak csendes migrént

Ilyenek bizonyos ételek; alkohol és koffein; az alvási szokások megváltozása; időjárás-változások, légnyomás módosulás; nőknél az ösztrogén szint ingadozása; intenzív fizikai erőfeszítés; érzékszervi ingerek, például élénk fények, hangos zajok, erős szagok. A stressz, valamint bizonyos gyógyszerek alkalmazása – így a fogamzásgátlók és vazodilatátorok (ér átmérő növelő) – szintén okozhatják a csendes migrént.

Az alábbi tényezők növelhetik a kockázatát:

  • Nem: a nők háromszor olyan hajlamosak a migrénre, mint a férfiak, melynek elsősorban a hormonok ingadozása az oka. Terhesség, menstruáció és menopauza idején nő a migrén esélye.
  • Kor: a 35-45 évesek körében a legnagyobb a migrén kockázata, de fiatalabbakat és idősebbeket egyaránt érinthet. A leginkább a 30-as években jelentkezhet, súlyossága és gyakorisága jellemzően csökken a korral.
  • Családi történet: azok, akiknek már felmenői, családtagjai is szenvedtek a migréntől, nagyobb esélyük van rá, hogy náluk is jelentkezik.

A cikket folytatjuk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.