Megnyílt a dohányzásról leszokást segítő módszertani központ

Hivatalosan is megnyitották pénteken a dohányzásról való leszokást támogató módszertani központot Budapesten. A XII. kerületi Korányi intézetben kialakított részleg telefonon is segítséget nyújt, pszichológusok és orvosok várják a hívásokat.

Az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az akkreditált intézményi háttér szükségességét az indokolja, hogy a dohányzásról való "spontán leszokás" aránya Magyarországon kevesebb mint öt százalék.

A központ call centerében a nap 24 órájában elérhetők pszichológusok, orvosok és egészségügyi szakdolgozók. A tavaly október óta ingyenesen hívható telefonszám (06 80 44-20-44) az év minden napján üzemel. Mint írták, a telefonos tanácsadás átlagosan 40 százalékkal növeli a leszokás esélyét.

dohanyzas6

A közleményben kitértek arra, hogy a központ felállításával párhuzamosan a dohányzásról leszokást támogató internetes weboldal fejlesztése is elkezdődött. A honlapon megtalálhatók lesznek a rendeléseket, képzéseket végző szakemberek elérhetőségei, a tüdőgondozók adatai, továbbá a gyakran feltett kérdésekre adott válaszok között is böngészhetnek az érdeklődők.

A központ munkatársai dohányzásleszokást segítő, a lakosság számára ingyenesen hozzáférhető csoportos tanácsadást is végeznek, illetve tüdőgondozókban dolgozó szakembereknek és háziorvosoknak továbbképzéseket indítanak, ugyanis "a rutin ellátás keretében minden orvosnak foglalkoznia kell a páciensek dohányzásproblémájával és tájékoztatást adni a leszokás lehetőségeiről" – írták a közleményben.

A Korányi intézet folyamatosan tartja a kapcsolatot a magyarországi tüdőgondozókkal. Az általuk rendszeresen szolgáltatott adatok alapján követhető a dohányzásleszokás alakulása Magyarországon.
A központot az Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet az Egészséges Magyarországért Központtal együttműködve hozta létre.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.