Meglátni és megszeretni?

A pszichológusok a biológusokkal karöltve többször keresték már annak a csodálatos és mámorító érzésnek a vegyületét, annak a szédült érzelmi állapotnak a magyarázatát, amit szerelemnek nevezünk. Szerencsére csak részben találták meg, így nem lehet pénzért venni ezt az érzést! De hova jutottak a kutatók?

Azzal talán sokan egyetértenek, hogy szex lehetséges szerelem nélkül is, de akkor nem lesz olyan tartós a kapcsolat, mintha szerelem járná át. Azt a tényt már régen tudjuk, hogy a gyönyör a természet eszköze arra, hogy rávegyen bennünket bizonyos cselekvésre, és ez a fajfenntartás, vagyis a gének továbbadása. A szexuális gyönyör keletkezése az összes érzéket igénybeveszi és emellett a képzeletet és az érzelmeket is megmozgatja.

De hogyan kerül kapcsolatba két ember egymással?

Ha hisszük, ha nem, a legfontosabb kiválasztó szervünk az orr. (Lehet, hogy vannak, akik ennél racionálisabbak és a párválasztásban első helyre az anyagiak kerültek, de most nem róluk van szó.) Igaz, hogy szaglásunk elcsökevényesedett, eltompult, de mégis a szaglóhám az, amely közvetlen kapcsolatban áll agyunk legősibb részével, és egy illat azonnal emlékeket, érzelmeket kelt. (Gondoljunk csak a frissen sült kenyér, vagy a karácsonyi készülődés illatára!) Érintés előtt már dolgozni kezdenek érzékeink. Körülöttünk parányi részecskék vannak, ezeket az orrunkkal érzékeljük. Az emberek régóta tisztában vannak a testszagok szerelemgerjesztő hatásával.

Az ember testszaga ugyanúgy egyedi, mint az ujjlenyomata. Kísérletekkel igazolták, hogy a férfiak testszaga pl. jó hatással van a nők menstruációs ciklusára. (egyenletesebbé válik) Az emberi izzadság feromonokat tartalmaz, melyekről kimutatták, hogy nyugtató hatással vannak az ellenkező nemre. Ezek a feromonok illatanyagokkal nem nyomhatók el, hiába használunk parfümöt, annak illatán is túltesz. (Tapasztalatból tudjuk, hogy parfüm vásárláskor saját bőrünkön kell kipróbálni az illatot!)

Amikor párválasztásról van szó, az orrunk néha feltűnően finnyás. Máskor meg van, hogy egy másoknak kellemetlen szag is lehet szexis. A kutatók azt is kimutatták, hogy azok szagát találjuk kellemesebbnek, akiknek immunrendszere a miénktől eltérő. Ez elősegíti, hogy leendő gyermekeinknek jobb esélye legyen a betegségek leküzdésében. A szagokat lemoshatjuk, de feromonjainktól nehezebb megszabadulnunk.

2113

A csók

A csimpánzok is megcsókolják egymást. Valószínűleg a szagolgatásból fejlődött ki. Az embernél a világon mindenütt megtalálható a csókolózás szokása. Az ajkunk nagyon érzékeny szervünk. Már csecsemőkorban a megismerés eszköze. (Mindent a szájukba vesznek) Az agy tapintási ingereket feldolgozó részében több idegsejt tartozik az ajkakhoz, mint testünk bármely részéhez. Amikor ajkaink érintkeznek, a hatás szédítő.  Amikor csókolózunk szerencsére nem gondolunk arra, hogy ilyenkor amfetamin, feniletilamin, amelyek ópiumszármazékok, valamint endorfinok és oxitocin szabadul fel szervezetünk ?vegykonyhájából?.

Egy csók kész drogozás! Ezek közül a vegyületek közül  a feniletamin a felelős azért, hogy feldobottak, izgatottak, szédülősek leszünk, az endorfinok felvidítanak és ellazítanak. Az oxitocin már érintés hatására elkezd termelődni és az a hatása, hogy minél többet érintjük egymást, annál több érintésre vágyunk. Az oxitocin váltja ki a szülés utáni méhösszehúzódásokat, összeköti a gyermeket az anyával, de a szerelmeseket is egymással.

Egyes nők már csókolózás hatására is képesek eljutni az orgazmusig. Ezek az említett vegyületek hírvivőként szolgálnak. Az eredmény a fokozódó szexuális izgalom. És ha már a vegyületeknél tartunk! Az agyban felszabaduló dopamin, norepimefrin szerotonin és efea hatására könnyelműbbé, kicsit ügyetlenné válunk. Ezek közül a vegyületek közül egy párat tartalmaz a csokoládé is, nem csoda, hogy annyian szeretik, és akik nagyon magányosnak érzik magukat, vagy szomorúak, többet fogyasztanak belőle.

Szoktam is ajánlani pácienseimnek, hogy csak akkor nyúljanak gyógyszerhez, ha már a csoki sem segít!:) Vannak un. efea- függő emberek. Ők gyors egymásutánban váltogatják partnereiket, mert mindig a lángoló szerelem állapotában szeretnek lenni. Ők nem tudják azt, hogy nem lehet állandóan lángoló szerelmesnek lenni, mert akkor nem törődnénk a világ többi részével, csak egymással. (Lehet, hogy idilli állapot lenne?? De akkor ki termelne ennivalót?)

Az agy

A képzelet a szexualitás legfontosabb segédeszköze. Gondolataink a  testi ingerléstől függetlenül fokozhatják vagy gátolhatják szexuális működéseinket. Alapvető szexuális vágyaink a képzeletben mutatkozhatnak meg leghamarabb. (És a legfontosabb, hogy gondolatainkért nem büntethetnek meg!) Sok múlik a párkapcsolat időzítésén. Ha valaki nem utasítja el annak gondolatát, hogy szerelmes legyen, előbb bekövetkezik, mint fordítva. A szerelem nem tart örökké. Feladata, hogy az embert párválasztásra ösztönözze és aztán eltűnjön, hogy visszatérhessünk saját életvitelünkhöz. Ez nem jelenti azt, hogy nem szeretjük egymást. Csak a lángoló szerelem csökkent. Attól még parázslik a tűz és melegít!

Mik a lángoló szerelem tünetei: Felhők között lebegünk, csak vágyunk tárgyára tudunk gondolni, a személy apró vonásaira összpontosítunk (egy-egy kézmozdulatára pl), csak arra figyelünk, ami tetszik benne, a többit elutasítjuk. A szerelem ?vak? szokták mondani. Aki szerelmes, az a másikat mindennél előbbre helyezi, sokat nevet, mereven bámul szerelmére, ahogy ránéz, már a pillantásából is csodálat látszik, szerelmét teljes odaadással hallgatja, stb. Nem is hinnénk, hogy már egészen kicsi korunkban kialakul bennünk egy kép a nekünk legjobban megfelelő párról. A szerelmesek erre rá szoktak döbbenni! ?Gyerekkorom óta téged kereslek!? ?mondják egymásnak. (lehet, hogy egy életben többször is??)

2114

A látás

A férfiaknak fontosabb a vizuális élmény, mint a nőknek. (Bebizonyították azt is, hogy a női test látványára nő a férfiak tesztoszteron szintje. Valószínűleg ez magyarázza a pornográfia sikerét!) A férfiaknak szóló erotika a férfiak képzelgéseit tükrözi: névtelen, de szexuálisan készségesnek tűnő nőket láthatnak. Egy férfi szexuális felizgatásához kevesebb kell, mint egy nőnek. A nők számára semmi értelme sem lenne annak, ha az első szembejövő férfi felizgatná őket.

A gyermek kihordása és felnevelése (mint elsődleges biológiai programjuk) saját maguktól és társuktól is rengeteg ráfordítást igényel. A nőknél sokkal nagyobb szerepe van az érzelmi kötődésnek. Számukra fontos a hangulat és a történet is. A nők számára a szex egy kapcsolat része. Szükségük van a szex köré épített romantikára. A romantikus regény erőteljes hatással van a nőkre. (Több milliárd $-os bevétel!)

Molekuláris hullámvasútra ültetik női olvasóikat, a képzelet emeli az endorfin szintet, átélik az eseményeket, mintha velük történne. Azoknak a férfiaknak, akik nem tudják, hogyan hódítsanak meg egy hölgyet, ezeket a regényeket szoktam ajánlani, és biztos a siker! Vajon miért szereti a nők többsége az idősebb férfiakat? Nemcsak az egzisztenciális biztonság miatt, hanem inkább azért, mert ezek a férfiak már értenek a nők nyelvén! A test és az elme közti kapcsolat igen bonyolult! A nők számára kulturális okokból nem elfogadható a csak testi ingerek által, érzelem nélkül keltett szex izgalma.

A nők ezért nem veszik észre annyira a testi változásokat, mint a férfiak. A lelki állapotuk sokkal fontosabb. Megérzik, hogy a férfi mennyire kívánja őket, és ez izgatólag hat rájuk is. Ugyanakkor tévedés az, hogy ha egy nőnél testi reakciókat vesz észre a férfi, akkor biztos, hogy jól fog esni neki a szex. Lelkileg is vonzónak kell találja a férfit.

Dr. Pándy Mária
Szexuálpszichológus

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.