Megkeserítheti a nyarat a fülfájás – Mit tehetünk ellene?

Azt gondoljuk, hogy a fülgyulladás elsősorban a téli náthás időszak betegsége. Valójában nagyon sokan fordulnak orvoshoz fülfájás miatt a nyári hónapokban is.

Szezonális fülbetegségek

Míg a téli hónapokban elsősorban az elhúzódó nátha szövődményeként jelentkezik középfülgyulladás, addig nyáron főként a hallójárat-gyulladás tüneteivel fordulnak orvoshoz a betegek. Az elsődleges kiváltó ok, hogy strandolás, medence használat közben a fül érzékeny bőre felázik, ezáltal a kórokozók könnyen fertőzést okozhatnak a fülkagylótól a dobhártya felé vezető részen, vagyis a külső hallójárat területén.

fül, hallás

Fotó: 123rf.com

A hallójárat-gyulladás tünetei

“A külső hallójárat egy keskeny alagúthoz hasonlít, ahol a nedves és meleg környezet ideális feltételeket biztosít a kórokozók megtelepedéséhez. A hallójárat-gyulladás nagyon erős fájdalommal jár. Ennek az az oka, hogy a hallójárat bőre szorosan rátapad a fülben lévő csontra és a porcra, így, ha ezen a területen a gyulladás következtében a bőr megduzzad, nagyon erős fájdalmat tud okozni a betegeknél. Emellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek: fülfolyás, a duzzanat miatt füldugulás, halláscsökkenés is előfordulhat” – mondja Dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa. 

Elhúzódhat a gyógyulás

Az erős fájdalom rendszerint hamar orvoshoz viszi a betegeket. A hallójárat-gyulladás helyi kezeléssel, antibiotikum, gyulladáscsökkentő hatású kenőcs segítségével történik. Ha a gyulladás nagymértékű, az orvos gyógyszerrel átitatott gézcsíkot helyez a fülbe. Ezt naponta cserélgetni kell, amíg a duzzanat le nem csökken annyira, hogy fülcseppet is lehet használni.

Olvasd el ezt is!

Mi lehet a középfülgyulladás okozója?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.