Megfázás vagy influenza? Nem mindegy!

A megfázás és az influenza valóban emlékeztet egymásra, ha a panaszokat nézzük. Ám igen fontos tisztában lenni azzal, melyikkel is küzdünk pontosan. Az influenzának igen komoly következményei lehetnek, melyeket nem árt megelőzni.

Kissé hasonlítanak a tünetek, de más kezelés szükséges

Amikor tüsszögni és köhögni kezdünk, orrunk pedig folyik, az első napokban nehéz megítélni, megfázás vagy influenza tüneteivel küzdünk-e. Az influenza következményei jóval súlyosabbak lehetnek, tüdőgyulladás alakulhat ki, sőt halálos is lehet. A kezelés a legjobban akkor hat, ha a tünetek kezdete után 48 órával bevesszük a gyógyszereket. Ezek le is rövidíthetik a betegség időtartamát.

De mi a különbség a két betegség között? Megfázás vagy influenza?

Ha valósággal úgy érezzük, mintha elütöttek volna, valószínűleg influenzáról van szó. A tünetek: torokfájás, láz, fejfájás, izomfájdalom, orrdugulás, köhögés – melyek hirtelen jönnek elő.

torokfajas

A megfázás kevésbé intenzív, főként orrfolyás, orrdugulás jellemzi. Az influenza 2-5 nap alatt javul, de egy hétnél tovább is gyengének érezhetjük magunkat. A megfázás lassabban alakul ki és 10 napnál is tovább tarthat. A láz általában az influenza tünete. Ritka megfázás esetén. Influenza alkalmával a láz magas lehet, különösen gyermekeknél. Ugyanakkor a kicsiknél gyakoribb, hogy megfázáskor is lázasak lesznek.

Influenza esetén a kimerültség érzés hetekig is eltarthat. Extrém módon fáradtnak és gyengének érezzük magunkat – az idősebbek, krónikus betegséggel és gyenge immunrendszerrel rendelkezők hosszabb ideig is. Megfázáskor azonban csak pár napig tart ez az érzés.

fejfajas

Fejfájást a megfázás és az influenza egyaránt okozhat

A köhögés ugyancsak mindkét betegségre jellemző, ugyanis mindkét esetben légúti megbetegedésről van szó. A tüdőgyulladás ugyanakkor tüdőfertőzés, mely az influenza szövődménye lehet – amennyiben tartós köhögés, magas láz és hidegrázás gyötör bennünket, fontos orvoshoz fordulni, különösen légszomj, nehéz légzés és mellkasi fájdalom esetén!

A fül fájdalma szintén eredhet megfázásból és influenzából is – az orrdugulás, a váladék felhalmozódása ugyanis fokozott nyomást gyakorol a fülre. Mindez befolyásolja az ún. Eustach-kürtöt vagy fülkürtöt, mely összeköti egymással a torkot és a középfület. Eredménye fülfájás, hallásvesztés, s olyan érzés, mintha pattogna valami a fülben. Általában a többi tünettel együtt elmúlik. Ha a fül panaszok tovább fennállnak, mint a betegség, vagy erős, hirtelen fájdalom gyötör, forduljunk orvoshoz – fülfertőzésünk lehet, mely kezelésre szorul.

A megfázás gyakran kezdődik torokfájással, mely 1-2 napig tart. Az orrfolyás, orrdugulás is sűrűn előfordul. Az influenza esetén is jellemző a torokfájás, de vele együtt a fáradtság és egyéb panaszok is rövidesen jelentkeznek. Az orrdugulás sokszor a megfázás jele, hacsak nem küzdünk lázzal, fájdalmakkal, energiavesztéssel, ami az influenzára utal. Noha utóbbinál is gyakori a tüsszögés, az orr bedugulása.

Szinusz fertőzéshez mindkét betegség vezethet – a zöldes vagy sárgás váladékon kívül ennek jelenlétét fejfájás és a homlok tájék, pofacsontok, valamint az orrhíd környékének fájdalma jelzi. A fej gyors mozdításakor súlyosbodik a tünet. Olykor másodlagos, bakteriális fertőzésről is szó lehet, mely antibiotikumos kezelést igényel.

megfázás

Hogyan segítsünk?

Influenza esetén amint lehet, kezdjük el szedni a vírusellenes gyógyszereket, melyek javítják a közérzetet és 1-2 nappal lerövidítik a betegséget. Fontos elkezdeni alkalmazásukat 2 napon belül, amint az első tüneteket érzékeljük. A vény nélküli szerek csökkentik a köhögést és az orrdugulást. Megfázáskor a vény nélküli gyógyszerek is segítenek – a köhögéscsillapítók, antihisztaminok enyhítik a köhögést, orrdugulást, orrfolyást. A fejfájás ellen az acetaminophen, ibuprofen, naproxen hatásos.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.