Megfázás vagy allergia? – Egyes tünetek segítenek látni a különbséget

A panaszok időtartama is más

Az ősz, ahogyan a tavasz is, ideális idő a megfázás kialakulására. Nem mindig nátháról van azonban szó, lehet, hogy allergia kínoz bennünket. De mégis, melyek a tünetek, mi a különbség?

Nem feltétlenül megfázás gyötör minket, ha elkezdünk tüsszögni, orrfújás és köhögés kínoz. Olykor a nátha mellett az allergia is ilyen tüneteket okoz, ezért fontos látnunk, mi a különbség a kettő között – már csak azért is, hogy tudjuk, milyen kúra alkalmazható ellene.

Megfázás kontra allergia

A megfázás okozója vírus – a fertőzést több, különféle vírus válthatja ki. Ezeknek mindig van közös jellemzőjük, akkor is, ha a tünetek nem teljesen ugyanazok.

Fotó: 123rf.com

Ilyen jellemző, hogy az orrfújás, orrfolyás és a köhögés mellett gyakori a torokfájás, illetve az orrdugulás, mely hatására úgy érezzük, mintha teljesen elvágtak volna minket a friss levegőtől.

A megfázás járhat lázzal, fejfájással, sőt különféle fájdalmakkal is – például az ízületekével. Emellett kimerültség, fáradtság-érzet jelentkezhet. Fontos, hogy megfázás esetén a cseppfertőzéssel történik a betegség-terjesztés. A betegség azonban 7-10 napon belül elmúlik.

Amennyiben ennél tovább tart, a fertőzés egy magasabb szintre lépett, például hörghurut, tüdőgyulladás vagy arcüreg-gyulladás alakult ki, melyhez orvosi segítség kell.

Miben más az allergia?

Az allergia kiváltója nem vírus. Allergia akkor jelentkezik, amikor az immunrendszer ellenségként kezel bizonyos, nem veszélyes anyagokat. S ha ezeknek az allergéneknek ki vagyunk téve, immunrendszerünk hisztamint szabadít fel – a szervezet allergiás tüneteket produkál.

Az allergia tünetei alapvetően hasonlítanak a megfázáséra. Ilyen a tüsszögés, torokfájás, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, a szem könnyezése. Mégis, az allergia okozta szemviszketés vagy a kiütések, ekcéma jelentkezése egyáltalán nem jellemző megfázás esetén.

Ha tehát allergia áll a panaszok hátterében, érdemes odafigyelni erre, valamint a zihálásra, az orr viszketésére, melyek szintén nem általános panaszok megfázáskor, ellenben allergia esetén igen.

Komoly segítség az allergia azonosításában az is, hogy ellentétben a megfázással, ez csak akkor múlik el, ha szakszerű segítséget kap az ember kezelés formájában, illetve ha a kiváltó tényező (például levegőben repülő allergének) jelenléte megszűnik. Egy szezonális allergia jellemzően 2-3 hétig tart. 

A kezelés módja is eltér. Vírussal, megfázással gyakran nem megy orvoshoz az ember, otthon kipiheni magát, sokszor vény nélküli gyógyszerek és házi praktikák is segítenek.

Allergia esetén azonban célszerű allergológus, fül-orr-gégész segítségét kérni, mert a leginkább ő tud jó megoldást ajánlani– s ez rendkívül fontos is, amennyiben életet veszélyeztető allergiáról van szó.

Így győzhető le a megfázás és az allergia

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.