Megfázás kontra influenza – Segítenek megkülönböztetni a tünetek

A magas láz és a gyengeség is árulkodó lehet

Az őszi és téli időszakban jellemzően sok a náthás ember. Nem mindegy azonban, hogy megfázás vagy influenza gyötör-e bennünket. Hogyan különböztessük meg? Ez nemcsak a tünetek enyhítése szempontjából fontos.

Amikor elérkezik az ősz időszaka, majd a hűvös idő lassan hideg télibe vált át, sokan kénytelenek szembesülni a megfázás és az influenza tüneteivel. A változékony időben különösen könnyű megfázni, ezért már a levélhullás kezdetétől nem árt magunkra fokozottan vigyázni!

Ha már megtörtént a baj, szerencsénk van, amennyiben „csak” megfázás csapott le ránk, az influenza ugyanis komolyabb rizikót rejt. Honnan tudjuk azonban, melyikkel küzdünk? Lássuk alaposabban, mely tünetek jellemzőek a megfázásra és melyek az influenzára.

A megfázás jelei

Mint azt bizonyára már tapasztaltuk, ha jelentkezik a megfázás, fokozatosan váltanak komolyabbra a tünetek.

Először csak kicsit furcsán érezzük magunkat, majd jön a torokfájás, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, köhögés – hőemelkedés és fejfájás is előfordulhat. A szaglás, az íz érzékelése romlik, izomfájdalmakat tapasztalhatunk, de a fülben és a fejben az orrdugulás mellett nyomás érzése is jellemző lehet.

Csakhogy a megfázás tünetei, mint feljebb szó esett róla, lassan alakulnak ki és fokozatosan lesznek rosszabbak. Ritka, hogy láz kíséri a betegséget, inkább a torok és az orr érintett. Megfázás esetén is érezheti magát nyomorultul az ember, de azért el tudja látni a feladatait.

Az influenza jelei

Az influenza súlyosabb betegség, mint a megfázás. Utóbbit akár nyáron is összeszedhetjük, ha nem vigyázunk. Az influenza azonban jellemzően – eltérően a megfázástól – elsősorban november és március között alakul ki, vagyis az influenzaszezonban a legnagyobb a valószínűsége.

Fotó: 123rf.com

Az influenza nem fokozatosan, hanem hirtelen jelentkezik, pár óra elég ahhoz, hogy a tünetek „csőstül jöjjenek”. Nem a torokfájás és az orrfolyás a legnagyobb gond, ilyenkor az ember egész testében fájdalmakat érezhet. A megfázással ellentétben magas láz jelentkezhet. A betegség teljesen legyengít, olykor mindennapi teendőink ellátása is komoly gondot okoz, vagy egyáltalán nem vagyunk képesek rá.

Az influenza veszélyesebb, mint a megfázás – komolyabb egészségügyi szövődményekkel járhat, s akár kórházba is kerülhetünk. Bár a tünetek árulkodóak lehetnek, egyes esetekben mégis problémát okozhat megkülönböztetni, megfázás vagy influenza gyötör-e bennünket.

Fontos tudni, hogy ennek meghatározására létezik kenetvétel, amely kimutatja, mi is pontosan a betegség okozója. Ezt az orvos egyszerűen és fájdalom kiváltása nélkül el tudja végezni.

Influenza elleni oltás – ki és mikor vegye fel a vakcinát?

 

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.