Megéri az elektromos fogkefe használata?

Sokan döntenek közülünk hagyományos helyett elektromos fogkefe alkalmazása mellett, mert alaposabbnak tartják a vele való tisztítást. De vajon valóban annyival jobb ezt használni?

Manapság számos fogkefe közül választhatunk – puha, közepesen kemény és kemény sörtéjűek vannak a kínálatban, no meg az elektromos változat. Sokan tartják precízebbnek, de vajon valóban az? Megéri az extra kiadást az elektromos fogkefe?

Manuális – Elektromos fogkefe

A hagyományos fogkefék akkor tisztítanak megfelelően, ha helyesen használjuk őket. Ám számos ember nem mossa a fogát 2 percig, vagy nem jut el minden foghoz, nem tisztít részletekbe menően.

Ilyenkor valóban segíthet az elektromos fogkefe, mely jóval nagyobb területet fed le, s ugyanazon idő alatt alaposabb munkát végezhet. Ha kézzel mosunk fogat, percenként kb. 300 kört írunk le, míg az elektromos fogkefe megszámlálhatatlanul többet.

Fotó: 123rf.com

Előnye, hogy ennél fogva valóban jobban tisztít – egy tanulmány szerint akik ezt használják, kevesebb plakkot és ínybetegséget tudnak felmutatni. Az olyanok számára pedig különösen előnyös az elektromos fogkefe, akik valami miatt nehezen használják a kezüket. A gyermekek számára szórakoztatóbb és könnyebb lehet ezen változat alkalmazása, mint a hagyományosé. De azért vannak hátrányai is az elektromos fogkeféknek. Egyrészt drágábbak, s többe kerül a fenntartásuk, hiszen a fejet is cserélni kell időnként. Másrészt nagyobbak és nehezebbek, harmadrészt olykor hamis teljesítményérzetet adhatnak.

Milyen típusokkal szolgál az elektromos fogkefe?

Vannak különbségek ezen fogkefék típusai terén. A forgó fejes körkörös mozdulatokat tesz, 3500-7500-at percenként. De létezik olyan is, amely váltogatja a forgás irányát. A szónikus elektromos fogkefe „oldaltól oldalig” mozgást végez, 10-szer végigmegy a fogakon, percenként 31 000 mozdulatot teszAz ultraszónikus fogkefe hasonló, de még gyorsabb mozgással tisztít, rezgéseket kiváltva, melyek oldják a plakkot. Ionikus: a fogkefe feje nem mozog, az alacsony áram a sörtékben szintén eltávolítja a plakkot. Hogy melyik a legjobb, arra nézve jelenleg nem áll rendelkezésre kutatási eredmény.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php