Meddőséget okozhat a pajzsmirigy betegség

A meddőségnek nagyon sok oka lehet, ezeknek egy része hormonális eredetű, amelyek között gyakori a pajzsmirigyhormon-termelés elégtelensége.

Dr. Rencz Rita endokrinológus, a Svábhegyi Gyógyintézet szakorvosa naponta találkozik olyan fertilis korú páciensekkel, akiket az első találkozástól a gyermekvállalás örömteli híréig vezet végig. Az endokrinológus doktornő a folyamatról és a lehetőségekről beszélt interjúnkban.

A nehézséget az okozza” – kezdi az elejéről dr. Rencz Rita -, “hogy nem mindenkinél jelentkezik tünetekkel a pajzsmirigyhormon-hiány. Így a probléma olykor valóban akkor derül ki, amikor a gyermekáldás késedelme vagy koraidős vetélés kapcsán kerül endokrinológushoz a beteg. Persze súlyosabb esetek már járhatnak panaszokkal, de ekkor is előfordul, szerencsére ritkán, hogy nem kerül időben felismerésre a pajzsmirigy betegség.”

Miért fontos a felismerés?

A pajzsmirigyhormon a szervezet valamennyi sejtjének működését szabályozza. Elősegíti az oxigénfelvételt, gyorsítja az anyagcsere folyamatokat, a szervezet energiafelhasználását. Fontos szerepet tölt be a sejtek normál differenciálódásában, fejlődésében. Hiányában romlik a fogamzó képesség, a progeszteron elválasztás elégtelenné válik, gyakoribb a megtapadási nehézség illetve a koraidős vetélés.

A másik probléma, hogy nagyon fontos szerepük van a magzat egészséges testi és szellemi fejlődésében, ezért a spontán vetélésen túl halvaszületés, koraszülés, illetve fejlődési rendellenességek is gyakrabban fordulnak elő a hiányukban.

Gyanú esetén mi a teendő?

A legfontosabb a kivizsgálás, mely vérvételből, hormon- és szükség szerint antitest meghatározásból valamint pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatból áll” – mondja dr. Rencz Rita.

A leletek birtokában mi a következő lépés?

Igazolt pajzsmirigy alulműködés esetén a kezelést meg kell kezdeni és a normál hormonszintek elérése után lehet terhességet vállalni. Fontos megjegyezni, hogy a terhesség alatt fokozott figyelemmel kell kísérni a pajzsmirigy működését, a kezelést szükség szerint módosítani kell. Összességében elmondható, hogy a pajzsmirigy alulműködés egy jól kezelhető betegség, gondozás mellett nem kell aggódnunk a kisbabánk egészségéért.

Természetesen meddőség illetve vetélés esetén részletes, egyéb okokra is kiterjedő kivizsgálás szükséges” – teszi hozzá Rencz doktornő.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.