Meddig hordható egy kontaktlencse?

Fontos betartani a kontaktlencsék hordási idejét? Miért nem viselhetem kontaktlencsémet egy hónap helyett másfél hónapig?

A mai modern lágy kontaktlencsék hordási ideje rövid. Míg régebben akár egy éves hordási idejű lencsék is rendszeresen megtalálhatóak voltak az ajánlott kontaktlencsék palettáján, ma már lehetőség szerint havi, vagy gyakoribb cseréjű lencséket javaslunk.

A kontaktlencse a viselés közben egy komplex nedves környezetben van. A könnyfilm több különbözõ fehérjét tartalmaz, amelyek közvetlenül érintkeznek a kontaktlencse felszínével.

A fehérje felrakódása csökkenti a felszín nedvesedõ képességét, és ködössé, foltossá, maszatossá teszi a látást. A komfortérzés romlik, és allergiás reakciók is kialakulhatnak.

Az eldobható kontaktlencsék egyik elõnye, hogy nem szükséges hozzájuk protein-oldót használni, mivel elõbb eldobjuk õket, mielõtt jelentõs mennyiségû fehérjehulladék ülne ki rájuk.

kontaktlencse3

A lencsék élettartamuk lejártával nem pusztítják el önmagukat automatikusan.

Ha lejárt az idejük, a lencséket ki kell dobni, a kontaktológus és a használati útmutató javaslatának megfelelõen. A használhatósági idõt a kontaktlencse-viseléssel járó esetleges szövődmények minimalizálásához szabják meg, tehát azt be kell tartani! Lejárt szavatosságú gyógyszertári készítményt sem szoktunk alkalmazni.

Fontos, hogy ne csak akkor látogassunk el a szemészhez, az optikushoz vagy az optometristához, ha úgy gondoljuk valami probléma van a szemünkkel. A szemészeti szűrést is rutinvizsgálatként kellene kezelni, amihez nem árt találni egy megbízható optikai szalont. Ilyen lehet például az Optiris Optika, aminek számos kirendeltsége van országszerte.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.