Más a migrénesek agya

Szerkezeti különbségek mutathatók ki a migrénes betegek és az egészséges emberek agya között – állítja meg egy dán tanulmány.

A Neurology című szaklapban megjelent írásban húsz különböző kutatás adatait elemezték dán tudósok – adta hírül a BBC. A migrénesek agyának fehérállományában elváltozásokat és apró károsodásokat fedeztek fel, azonban az eltérések okai és hatásai egyelőre nem ismeretesek. A tudósok szerint újabb kutatások szükségesek a felfedezés magyarázatához.

A tanulmányok mágneses rezonanciás képalkotó eljárással készült agyi felvételeit Messoud Ashina, a Koppenhágai Egyetem ideggyógyásza elemezte.

fejfajas_katt

Az egészséges személyekhez képest a migrénesek leletein gyakoribbak voltak a fehérállomány rendellenességei és a szélütésszerű károsodások, mindenekelőtt azoknál a betegeknél, akik migrénaurát, azaz káprázásjellegű látási zavart is tapasztaltak.

"A migrén összefüggést mutat az agy szerkezeti eltéréseivel, ám nem tudjuk, hogyan és miért" – magyarázta Ashina.

"Hosszú távú kutatások híján túl korai lenne még azt állítani, hogy a migréneseknél magas lenne agyszerkezeti és -működési zavarok későbbi kialakulásának kockázata" – kommentálta a tanulmányt Fayyaz Ahmed, a brit Fejfájás-kutatási Társaság elnöke.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.