Mágneses rezonanciavizsgálat

Az MRI-vizsgálat során erős mágneses teret és rádióhullámokat használ­nak (nem röntgensugarakat), valamint egy számí­tógépet, amely nagyon részletes képeket készít ?szeletenként” szinte az egész test belső szerkezeté­ről.

Az eredménynek köszönhetően az orvosok a test részeit aprólékosan megvizsgálhatják, és úgy diagnosztizálhatnak betegségeket, ahogy az más módszerekkel nem lehetsé­ges. Például az MRI egyike azon kevés képalkotó eljárásnak, me­lyek segítségével át lehet látni a csontokon, így kiváló eszköz az agy és más lágy szövetek vizsgála­tához.

A betegnek mozdulatlannak kell lennie a felvétel elkészítése­kor, és mivel a vizsgálat közben áthalad egy meglehetősen szűk alagúton, mely a készülékben van kialakítva, némelyeken bezártság­érzés lesz úrrá. Azonban az utób­bi időben nyitott MRI-készülékeket fejlesztettek ki a nyugtalan vagy túlsúlyos betegek részére. Természetesen a vizsgálóhelyiség­be nem szabad bevinni semmilyen fémtárgyat, például tollat, kar­órát, ékszert, hajtűt, fémcipzárt, valamint bankkár­tyát és egyéb, mágnesességre érzékeny tárgyat.5132

Mekkora sugárzás ér bennünket?

Naponta ér bennünket háttérsugárzás, akár az űrből érkező kozmikus sugarak révén, akár a természetben előforduló ra­dioaktív anyagok, például a radon gáz által. Az alábbi össze­hasonlítás alapján felmérheted, hogy milyen kockázatokkal jár egy-egy orvosi vizsgálat. A megadott átlagértékek milli-sievertben (mSv) vannak feltüntetve.

Ötórás utazás egy utasszállító repülőgépen: 0,03 mSv Tíznapi természetes háttérsugárzás: 0,1 mSv Egy fogászati röntgenfelvétel: 0,04-0,15 mSv Egy hagyományos mellkasröntgen: 0,1 mSv Egy mammográfia: 0,7 mSv Egy mellkas-CT: 8,0 mSv

Ha szükséged van egy vizsgálatra, ne habozz konkrét infor­mációt kérni az orvosodtól vagy a radiológustól a sugárzási szintekkel kapcsolatban, és akkor se, ha más miatt aggódsz.

 

A mágneses rezonancia vizsgálat kockázatai

Amennyiben kontrasztanyagot használnak, előfordulhat allergiás reakció, de nem valószínű. A kockázat kisebb, mint a röntgen-és CT-vizsgálat során gyakran használt jódala-pú anyagok esetében. Máskülönben az MRI nem jár semmilyen ismert kockázattal a betegre néz­ve.
5133Viszont vannak olyan betegek, akiknek implantátumokat építettek be a szervezetükbe, vagy akiknek sérülés következtében kerültek fémdara­bok a testükbe, ezért előfordulhat, hogy őket az erős mágneses tér miatt nem lehet alávetni MRI-vizsgálatnak. Tehát amikor MRI-t javasolnak ne­ked, ne felejtsd el tájékoztatni az orvosodat és az MRI- technikust, ha van valamilyen fémtárgy a testedben.

A Mágneses rezonancia vizsgálat előnyei

Az MRI-vizsgálat során nem használnak olyan sugárzást, amely káros lehet. Emellett különösen hatékony a szöveti rendellenességek kimutatásában, főként akkor, ha azok a csontok takarásában vannak.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.