Lupus, tünetek és más szervi problémák – Hogyan éljünk együtt a betegséggel? 

A lupus az immunrendszer rendellenessége, mely a páciens egész életét végigkíséri. Milyen tüneteket, gondokat okozhat a betegség más szervekben és mit tehetünk a kordában tartásáért?

A lupus az immunrendszer egész életen át tartó rendellenessége. A betegség fő jellegzetessége, hogy az immunsejtek megtámadják a szervezet saját egészséges szöveteit, gyulladást és szövetkárosodást eredményezve. A tünetek jelentkezhetnek csak a bőrön, de a lupus gyakrabban okoz belső problémákat is – például ízületi fájdalmat. Súlyos esetekben károsíthatja a szívet, a veséket és más létfontosságú szerveket. Noha gyógymód nincs rá, egyes kezelések képesek minimalizálni a betegség okozta károkat.

Cikkünk első részében a lupus tüneteiről és kezelési lehetőségeiről esett szó.

Milyen egyéb problémák kapcsolódhatnak hozzá és hogyan gondoskodhatunk magunkról, ha ebben a betegségben szenvedünk?

Lupus – mit tehetünk, hogy védjük magunkat?

Előszöris, bizonyos óvintézkedésekkel csökkenthetjük a fellángolások mennyiségét.

  • Takarjuk be bőrfelületeinket, ha napon vagyunk
  • Ne dohányozzunk
  • Mozogjunk rendszeresen
  • Javítsunk stressz-kezelési technikáinkon
  • Ügyeljünk rá, hogy eleget pihenjünk. Egyes lupustól szenvedő embereknek akár 12 óra alvásra is szükségük van egy éjszaka.

Milyen hatással van a lupus más szerveinkre?

1. Lupus és veseproblémák: ahogyan halad előre, a betegség megzavarhatja testünk szerveit. Négy lupusban szenvedő ember közül háromnál kialakulhatnak veseproblémák. Előfordulhat, hogy nem okoznak tüneteket, bár egyesek duzzanatot észlelnek a lábukban vagy a bokájukban. A legtöbb páciens azonban csak akkor szerez tudomást veseproblémájáról, amikor a vizeletvizsgálat vért mutat ki vagy rendellenes fehérjeszintet jelez.

görcs

Fotó: 123rf.com

2. Lupus és szívproblémák: a lupushoz kapcsolódó leggyakoribb szívgond a szerv körüli „zsák” gyulladása, ami komoly fájdalmat okozhat a mellkas bal oldalán.

Emellett nagyobb valószínűséggel alakulnak ki plakkok a lupusszal küzdőknél, amelyek szűkítik vagy eltömítik az artériákat. Ez koszorúér-betegséghez vezethet. Az egyéb szövődmények közé tartozik a szívbillentyű-betegség és a szívizom gyulladása. Mindenesetre, ha mellkasi fájdalom lép fel, hívjunk mentőt, ahelyett, hogy magunk próbálnánk rájönni az okára!

3. Lupus és tüdőrpoblémák: a lupusszal élő emberek nagyjából egyharmadánál begyullad a tüdőt körülvevő szövet. Ez fájdalmas légzéshez vagy mellkasi fájdalomhoz vezethet, de előfordul, hogy egyáltalán nem okoz tüneteket.

Olykor a betegség maga is mellkasi fájdalmat vált ki, amely nem kapcsolódik a tüdőhöz vagy a szívhez. A fájdalom ilyenkor egy gyulladt mellkasi izomból vagy bordaízületből származik. Bármilyen ilyen jellegű panaszt orvosnak kell értékelnie, minél előbb!

4. Lupus és emésztési problémák: bár az emésztési problémák nem gyakoriak lupus esetén, akadnak betegek, akik hasfájást, hányingert, hányást, nyelési nehézséget vagy máj- vagy hasnyálmirigy-gyulladást tapasztalnak. Ez összefügghet magával a lupusszal, vagy a betegség kezelésére használt gyógykészítményekkel. Egyesek fogyni is hajlamosak a lupusz fellángolása során.

5. Lupus és vérszegénység: a lupus, valamint a kezelésére alkalmazott gyógyszerek egyes betegeknél vérszegénységhez vezethetnek. Ilyenkor a szervezetben túl kevés a vörösvérsejt, mert nem termel eleget – vagy pedig gyorsabban pusztulnak el a vörösvértestek, mint ahogy pótolhatók. A tünetek közé tartozik a fáradtság és a légszomj.

6. Lupus és idegrendszer: a lupus számos idegrendszeri problémát kiválthat. A leggyakoribb a fejfájás.  Az enyhe memóriaproblémák kevésbé gyakori panaszok – időnként jelentkezhetnek, majd elmúlhatnak. Egyes lupustól szenvedő embereknél nagyobb a stroke kockázata. Ritka esetekben a betegség görcsrohamokhoz vezethet.

fejfájás, migrén

Fotó: 123rf.com

7. Lupus és mentális egészség: a lupusszal küzdők esetében a depresszió és a szorongás kockázatot jelent. A betegség hat az idegrendszerre, ezzel keveredik az érzelmi megterhelés, ami a krónikus betegséggel való megbirkózással jár.

Feltétlenül beszéljünk kezelőorvosunkkal a hangulatunkkal kapcsolatos aggodalmainkról. A depresszió és a szorongás kezelésére ma már léteznek rendkívül hatékony kezelések.

8. Lupus és terhesség: a legtöbb lupusban szenvedő nőnek lehet gyermeke, bár a betegség növeli a terhesség alatti szövődmények kockázatát.

Mivel a lupus tünetei jönnek és mennek, legcélszerűbb akkorra időzíteni a terhességet – ha lehet -, amikor a tünetek minimálisak. Azoknál a nőknél, akik a panaszok enyhülése alatt estek teherbe, kisebb a szövődmények valószínűsége. A kezelőorvosnak mindenképpen tudnia kell a lupus fennállásáról. A kismama gyógyszereit módosíthatják és további ellenőrzéseken kell átesnie a sikeres terhesség érdekében.

9. Lupus újszülöttkorban: a legtöbb lupusszal élő nő babája teljesen egészséges. Ritka esetekben azonban lehet a gyermeknek újszülöttkori lupusa. Ez az állapot bőrkiütést, vérszegénységet vagy májproblémákat okozhat. A tünetek általában néhány hónap múlva elmúlnak és nem okoznak maradandó károsodást. Egyes újszülöttkori lupusban szenvedő csecsemők azonban súlyos szívproblémával jöhetnek a világra.

baba, ekcéma, bőr

Fotó: 123rf.com

Lupusszal élni

A lupusszal összefüggő fáradtság és ízületi fájdalom megnehezítheti a páciens munkáját vagy a gyermekei ellátását. Előfordulhat, hogy meg kell szakítania olykor tevékenységeket, csökkentenie az egyszerre végzett munka mennyiségét, vagy segítséget kell kérnie, ha a tünetek fellángolnak. A legtöbb lupusszal küzdő ember azonban képes folytatni szokásos életét.

Mivel a lupus kezelése is sokat fejlődött az utóbbi években, a betegségben szenvedők jelentősen tovább élnek, mint egykor. A hosszú élet-kilátások attól függnek, mennyire súlyos a betegség, illetve, hogy érintett-e valamelyik létfontosságú szerv. A legtöbb lupusszal élő ember normális vagy csaknem normális életciklusra számíthat.

Olvasd el ezt is!

Lupusz: 14 jellemző tünet

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.