Lopakodó bacilusok

A baktériumok és vírusok olyannyira mindenhol jelen vannak, hogy csodálkozhatunk, miért nem betegszünk meg gyakrabban.

Nem csak náthát és influenzát, hanem akár tüdőgyulladást is okozhatnak, ráadásul még azután is napokig életben maradnak és fertőznek, hogy a beteg ember elhagyta a helyszínt. Az alábbi ötletek segíthetnek abban, hogyan védekezzünk ellenük.

A szupermarketben

Legyünk óvatosak a bevásárlókocsik tolókarjaival, és abba is gondoljunk bele, mi minden folyhatott ki a kicsik pelenkáiból a gyerekülésre. Tartsunk magunknál törlőkendőt, használat előtt ezzel tisztítsuk meg a kritikus területeket.

A munkahelyen

Az íróasztalon négyszázszor több kórokozó található, mint a vécéülőkén, ráadásul a telefonok sem mentesek tőlük. Mikor fertőtlenítettük legutóbb a billentyűzetet vagy a fiókunk fogantyúját? Legyünk óvatosak a nyomtató és a fénymásoló gombjaival, a lifttel, a közösen használt kávéscsészékkel, és mindennel, amihez mások is hozzáérhetnek. Ha ezekkel van dolgunk, utána mindig mossunk kezet, saját eszközeinket pedig fertőtlenítsük rendszeresen.

shutterstock_693188323

A konyhában

Legtöbbünk számára természetes, hogy nyers hússal, zöldséggel és gyümölccsel való munka után elmossuk a vágódeszkát, de ne feledkezzünk meg a mikrósütő külsejéről, a só- és borsszóróról sem, valamint a fűszertartó üvegcsékről sem. Fertőtlenítsünk minden eszközt, a hűtő ajtaját, a vízcsapot és a vécéajtó kilincsét is beleértve! A szivacsokat a mosogatóban tisztíthatjuk, vagy tegyük be őket a mikróba nagy teljesítményen hatvan másodpercig.

Nyilvános mosdók

Kutatások megállapították, hogy a csapok és a mosdótálak több kórokozót rejtenek, mint a vécéülőkék, az automatikus csapok pedig valójában piszkosabbak, mint a kézi vezérlésű típusok. Ne nyúljunk semmihez puszta kézzel, használjunk helyette papírtörlőt!

wc1

Étteremben

Reméljük, hogy a dolgozók betartják az előírásokat, és mindig kezet mosnak, mielőtt elhagyják a mosdót, de ezt nem tudjuk ellenőrizni. Ezért érdemes egy rongyot tartani magunknál, amellyel megtisztíthatjuk a székeket és az asztalt, mielőtt helyet foglalunk.

Azonban a kevésbé kézenfekvő dolgokra is oda kell figyelnünk: a kórokozók megtalálhatóak az étlapon (kinek jutna eszébe fertőtleníteni?) vagy az italhoz kapott citromban. Az Environmental Health című lapban 2007-ben megjelent tanulmány szerzői a vizsgált citromok 70 százalékában találtak e-coli baktériumot és több mint húsz egyéb káros anyagot.

Éppen ezért gondosan válasszunk éttermet. Előzzük meg, hogy az étlap a tányérunkhoz vagy az evőeszközünkhöz érjen, és mossunk kezet, miután visszaadtuk a pincérnek. Italainkat citrom nélkül rendeljük!

Egy utolsó tanács: ne pazaroljuk a pénzünket drága fertőtlenítő kézmosókra, mivel a szappan és a tiszta víz sokkal hatékonyabbak ezeknél. Tartson harminc másodpercig a kézmosás, így érhetjük el a legjobb eredményt, vagy vásároljuk 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítőt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.