Levendula a bőrgombára

Az illóolaj elpusztítja azokat a gombákat, amelyek a körmöt támadják meg.

A levendulaolaj nyugtató, görcsoldó és antimikrobiális tulajdonságairól volt ismert természetgyógyászati berkekben, most portugál kutatók újabb hatását mutatták ki: az illóolaj elpusztítja az élesztő- és a fonalas gombákat, amelyek az embernél bőr- és körömgombás megbetegedéseket okozhatnak.

levendula virag

A kórokozó gombák közül legismertebb a lábgomba, amelyet a legfelső hámréteg vagy a köröm keratinjából táplálkozó fonalas gombák okoznak. A nyálkahártyákat is megtámadhatja gomba, ez többnyire a Candida nemzetségbe tartozó élesztőgombákra jellemző.

Lígia Salgueiro, a Coimbrai Egyetem kutatója és csapata Portugáliában növő levendula (Lavandula viridis) levegőn szárított leveleiből desztilláltak illóolajokat.

Ötvenegy alkotóelemet azonosítottak, legnagyobb arányban az 1,8-cineolt, alfa-pinént, linaloolt és kámfort.

levendula_katt12

Ezt követően megvizsgálták, milyen koncentrációtól hat az olaj gátlón vagy akár halálosan különböző gombákra – írja a Der Spiegel internetes kiadása a Journal of Medical Microbiology című szaklapban megjelent cikket ismertetve.

Az olajt és egyes alkotóelemeit külön is tesztelték. A gombákat a Candida nemzetségbe tartozó élesztőgombák, penészgombák és fonalas gombák képviselték.

A levendulaolaj a Cryptococcus neoformans nevű penészgomba és a Candida nemzetségbe tartozó különböző élesztőgombafajok ellen bizonyult a leghatékonyabbnak, ugyanakkor kevésbé vált be az úgynevezett kannapenész (Aspergillus) ellen. Az egyes alkotóelemek közül az alfa-pinén volt különösen hatékony.

levendula

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozzák, hogy a természetes eredetű illóolajoknál gyakran a hatóanyagok kombinációjában rejlik a siker titka.

Mivel többnyire ugyanannál a koncentrációnál jelentkezett a gátló és a halálos hatás is, a biológusok úgy vélik, hogy az illóolaj a gombák sejtfalait, illetve a sejtszervecskéket körülvevő hártyát roncsolja.

Forrás:


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.