Levegőben a kanyaró!

Sikerült analizálni német kutatóknak, miért olyan fertőző a kanyaró: a vírusok a levegőben terjednek.

A langeni Paul Ehrlich Intézet (PEI) szakértői megállapították, hogy a tipikus kanyarós köhögés során az apró részecskék a környezetbe jutnak, az ott állók pedig belélegzik azokat. Világszerte 120 ezer ember hal meg évente a kanyaró következtében.

"Megdöbbentő, hogy eddig nem volt részleteiben ismert, hogyan is jut a szervezetbe a vírus" – írják a kutatók a Nature című szaklapban megjelent tanulmányukban.

Az ismert volt, hogy a vírusok egy bizonyos receptor segítségével fertőzik meg a légutak sejtjeit. Ezek a vírusfertőzött sejtek aztán a nyirokcsomókon keresztül vándorolnak a szervekbe, ahol osztódnak. Az azonban, hogyan jutnak vissza a kórokozók a légutakba, hogy aztán kikerüljenek a környezetbe, eddig titok volt.

shutterstock_18001621

Michael Mühlebach, a PEI kutatója egyesült államokbeli, kanadai, szingapúri és franciaországi kollégáival fejtette meg a titkot: azonosították a felelőst a Nectin-4 nevű transzmembrán-proteint.

"Ez a felismerés akár abban is segíthet, hogy jobban bevethessük a kanyaró vírusait a rákterápiában" – közölte a PEI. A tanulmányok ugyanis rámutattak, hogy az apró  részecskék hatására csökkennek a tumorok: ha a tumorokban osztódnak, ezzel azok sejtjeinek halálát okozzák.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.