Leküzdhető a krónikus hátfájás?

Míg egy rossz mozdulat miatti akut fájdalom viszonylag hamar elmúlhat, a krónikus hátfájás megkeserítheti az életünket. Mi a megoldás?

Gyakorlatilag a modern életforma, az ülő életmód egyik velejárója a hátfájdalom. Megnyugtató lehet azonban, hogy a hónapokig, évekig tartó fájdalomtól is meg lehet szabadulni.

ulomunka

Foto:123rf.com

Mennyi idő után beszélünk krónikus fájdalomról?

A hátfájással küzdők közül sokan érezhetik úgy, hogy egy örökkévalóság óta fáj a hátuk. De vajón orvosi értelemben mikortól beszélhetünk krónikus hátfájásról? A különbség a fájdalom időtartamának hosszában jelentkezik.

 • A heveny vagy akut fájdalom legfeljebb 6 hétig tart.
 • A szubakut probléma időtartama 7-12 hét.

Krónikus fájdalomról akkor beszélhetünk, ha a probléma 3 hónapnál hosszabb ideig áll fenn. Amerikai kutatók megvizsgálták a fájdalom jellemzői közti különbségeket is és az eredményeik azt mutatták, hogy a fájdalom intenzitása jelentősen magasabb volt a krónikus hátfájdalomtól szenvedők körében. Amikor a fájdalom pontos helyét szerették volna meghatározni, azt találták, hogy amíg a szubakut tünetekkel rendelkezőknél jellemzően egyoldali sugárzó fájdalom jelentkezett, addig a krónikus fájdalommal élők kétoldali fájdalomról számoltak be. Érdekes módon mind a szubakut, mind a krónikus fájdalomtól szenvedők tapasztalták a hangulatzavar jeleit, ez ugyanis nem annyira a probléma időtartama, inkább az intenzitása miatt jelentkezett.

Hátfájás – alvászavar – depresszió

“A krónikus hátfájás önmagában is gátolja az alvást, a vele járó szorongás pedig szintén akadályozza a pihenést. Az emiatt állandóvá váló kimerültség tovább erősíti az ingerültséget, a depressziót, így még nehezebb elviselni a fájdalmat és egyre reménytelenebbé válik az aktív élet. A mozgásszegénység pedig tovább fokozza a fájdalmat. A kört tehát valahol meg kell törni” – magyarázza dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa. – Az első lépés mindenképpen a szakember felkeresése, hiszen csak pontos diagnózisra épülhet hatékony és biztonságos kezelés.

hátfájás01

Sok esetben érdemes a hagyományos és a természetes hatóanyag tartalmú orvosi kezeléseket kombináltan alkalmazni, hogy mindig az adott helyzetnek megfelelő célokat érhessünk el. A krónikus fájdalomnál gyakran ajánlatos a gyors eredmények miatt nem-szteroid és szteroid szerekkel, injekciókkal kezdeni, amelyek szinte azonnal kifejtik fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatásukat, de a betegség előrehaladását, a deformitások kialakulását nem tudják megakadályozni.

Az elviselhetőbb állapot később lehetővé teszi olyan, természetesebb módszerek alkalmazását, mint a hialuronsavas injekciókúra, a lökéshullám terápia, az orvosi kollagén kezelés, a lágylézer, a neurálterápia és az orvosi akupunktúra, amelyek lassabban, tartósabban hatnak és alkalmasak lehetnek a kiváltó okok megszüntetésére is.

Amint visszaállt bizonyos mozgástartomány, gyógytornával, speciális mozgásterápiával tovább mobilizálhatóak az érintett testrészek, és csökkenthető a fájdalom. Arnold doktor szerint tehát nem kell és nem is szabad beletörődni a hátfájás okozta szenvedésbe, még tartós probléma esetén is érdemes kiutat keresni, akár korábban nem próbált kezelésekkel.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Nekem nem a hátam,hanem a derekam fáj és bizonytalan a járásom!!!
  Most azkor mi a baj!!!??..
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.