Lehet a koffeinszint a Parkinson-kór megjóslója?

A betegeknek alacsonyabb a koffein szintjük

Annak módja, ahogyan szervezetünk feldolgoz egy csésze kávét, megjósolhatja, számíthatunk-e Parkinson-kórra vagy sem. De miért és hogyan jutottak a kutatók erre a következtetésre? Mi köze a koffeinnek a Parkinson-megbetegedéshez?

Meglepő felfedezést tettek japán kutatók. Kiderült, hogy a Parkinson-kóros embereknél alacsonyabb koffeinszint állapítható meg, mint azoknál, akik nem szenvednek ebben a betegségben – még akkor is, ha ugyanazt a mennyiségű koffeint fogyasztották el.

fejfajas

A Parkinson-kór egy neurodegeneratív betegség, mely elsősorban motorikus tüneteket okoz, azaz remegéseket, járási nehézségeket. Korábbi tanulmányok azt sugallták, hogy a koffeinnek védő hatása lehet a betegséggel szemben. Jelenleg nincs igazán jó módja annak, hogy korán diagnosztizálják a Parkinson-kórt. A fizikai tünetek közül nem kevés más egészségügyi állapotokra is utalhat – vagyis a betegség megállapítása legtöbb esetben 6 hónapig vagy hosszabb ideig is eltarthat – magyarázta James Beck, a Parkinson Alapítvány vezető tudományos munkatársa.

Az új, japán tanulmány 108 Parkinson-kóros embert vizsgált, akiknek nem voltak egyértelmű memória-problémáik, valamint 31, velük egykorú, egészséges személyt, kontrollcsoportként. Egy éjszakán át mindenkinek a vérét tesztelték a koffein, valamint 11, koffeint metabolizáló anyag szempontjából. Mindkét csoport megközelítőleg ugyanannyi koffeint fogyasztott naponta. Mégis, a Parkinson-kórosoknál alacsonyabb volt a koffeinszint és 11-ből 9 metabolit szintje. A beteg embereknél a koffein szintje egyharmada volt a kontrollcsoporténak. A koffein és a metabolitok szintje nem változott a betegség súlyosságával.

A kutatók további 67 Parkinsonos és 51 egészséges embert is górcső alá vettek, hogy a génekben történő változást teszteljék, amelyekről ismert, hogy összefüggnek a koffein-anyagcserével. Nem találtak azonban a génekben változást a két csoport között.

kave

A tanulmány társszerzője, dr. Shinji Saiki, a tokiói Juntendo Egyetem Egészségügyi Iskolájának docense kifejtette: úgy gondolják, a Parkinson-kórosok vékonybelében nem szívódik fel megfelelően a koffeinA kutatók terve most az, hogy tanulmányozni fogják, vajon mindez még a korai tünetek jelentkezése előtt meg tudja-e jósolni a Parkinson-kórt, vagy a tünetek igen korai jellegét, a koffein és metabolitjai alkalmazásával.

Mark Frasier, aki a színész Michael J. Fox Parkinson Kutatás Alapítványánál a kutatási programok alelnöke, elmondta: a tanulmány igen érdekes, s szükségük is van módszerekre a betegség mielőbbi diagnosztizálásához. Az is fontos lenne, hogy e kisméretű tanulmányt több emberrel megismételjék.

Az alapítvány most vérmintákat gyűjt Parkinson-kóros és egészséges emberektől, hogy „gyors replikációt” adhassanak a tanulmányra, mely egyébként Beck szerint több kérdést is felvet. Például azt, miért alacsonyabb a koffeinfelszívódása a már gyógyszert szedő Parkinson-kórosoknak, s vajon nem lehet-e ugyanez a probléma a gyógyszerekkel. Azt is fontos lenne tudni, hogy a probléma valóban csak a Parkinsonosoknál áll-e fenn, vagy más, neurodegeneratív betegségeknél is kimutatható.

Mit tesz a koffein a spermiummal?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.