Légzési technikák COPD-s betegeknek

Nagyon ijesztő, amikor a beteg úgy érzi, nem kap levegőt, ezért lényeges része a krónikus obstruktív tüdőbetegség kezelésének a megfelelő légzéstechnika.

Egy beteg számára a mindennapi teendők is gondot okoznak: a krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedők (COPD) élete részét kell, hogy képezzék a megfelelő légzéstechnikák. A dyspnea, vagyis a légzés rövidsége a légszomj eredménye.

Ennek oka részben a véráramban levő kevés oxigén, de közvetlenül kapcsolódik a tüdőben levő zavarokhoz is, melyeket a COPD okoz, de persze lehetnek más okai is. Hogyan kezeljük a légszomjat? Képzeljük el, hogy nem tudjuk „elkapni” a levegőt! A COPD-ben szenvedők, és egyéb krónikus tüdőbetegséggel élők számára ez mindennapos félelem!

Ha fulladni kezdünk, fontos tudni, mit tehetünk gyorsan magunkért! Hagyjuk abba, bármit is csinálunk, és pihenjünk meg egy kényelmes helyen! Hajtsuk le a fejünket és vállainkat, próbáljunk relaxálni! Olyan gyorsan lélegezzünk ki és be, amennyire szükséges, a szájon keresztül!

Kezdjük el lassítani a kilégzést, azzal, hogy hosszabbá tesszük, de ne erőltessük! Miközben megpróbáljuk lassítani légzésünket, kezdjünk lélegezni az orron keresztül! Ha készen állunk, kezdjük el a rekeszizom légzést! Maradjunk ebben a pozícióban 5-10 percig, amíg sikerült normalizálni a légzést.

A legkényelmesebb helyzetek légszomj kezelésére

Segíthet a kényelmetlenségérzet leküzdésében az ülés: keressünk egy kényelmes széket! Támasszuk a hátunkat a széknek, és engedjük le a fejet, illetve a vállakat! Az alkar pihenjen a combon és a tenyerek felfelé nézzenek! A lábak stabilan álljanak a padlón, a térd enyhén kifelé áll. Üljünk így, amíg a légzés normalizálódik!

j7347u9t3

Ülés párnával: miután találtunk egy kényelmes széket, tegyünk egy párnát magunk elé az asztalra! A lábak biztosan álljanak a padlón, a fejet és a karokat nyugtassuk a párnán! Ezt a pozíciót állva is lehet végezni, ha a karokat a konyhai pult tetején pihentetjük, s hátul egy szék vagy egy magas asztal álljon.

Ha állunk, ne feledjük, hogy a térdek kissé legyenek behajlítva! Végezzük a gyakorlatot, amíg a légzés nem normalizálódik! Állás: a lábakat kissé eltávolítva egymástól, álljunk háttal egy falnál vagy oszlopnál! Kényelmesen legyünk távol tőle, a fej és a vállak relaxált állapotban. Tegyünk így, míg a légzés normalizálódik!

Hogyan kontrolláljuk légzésünket?

Fontos, hogy ha fulladást tapasztalunk, próbáljunk meg nyugodtak maradni! Ez nehéz először, hiszen a légszomj ijesztő élmény. A következő technikák csaknem természetesek lesznek egy idő után, ha 5-10 percen át minden nap végezzük őket (vagy akár többször is). Nyugodtan és hatékonyan végezzük őket!

Az úgynevezett ajakfékes légzés lényege, az ellenállással szembeni kilégzés. Lélegezzük be a levegőt, majd összecsücsörített ajkakon keresztül lassan fújjuk ki! A kilélegzett levegő útjába akadály kerül, így gátolja a kishörgők falának összeesését, vagyis a beteg több levegőt fúj ki.

A kilégzés háromszor annyi ideig tartson, mint a belégzés! Emelkedik a vér oxigéntartalma pár perc alatt, és csökken a nehézlégzés. A másik a hasi-rekeszi légzés: ha hasprést alkalmazunk, azzal a lelapult rekeszizmot az eredeti kupolaformájának visszanyerésére késztetjük.

y4no2pkc3

Feküdjünk, vagy üljünk, tegyük a kezünket a hasunkra, és próbáljuk meg a hasra beszívni a levegőt! Megfelelő végzés esetén belégzéskor a hasra tett kéz megemelkedik. A hasra gyakorolt nyomás a kilégzéskor is segíti a rekeszizmot, hogy minél nagyobb mértékű legyen a kilégzés.

Hogyan tisztítsuk a légutat?

A COPD elsődleges tünete a fokozott nyálkatermelődés. Jelenléte a légutakban, sokban hozzájárul a légszomjhoz. Ha a váladék továbbra is akadályozza a légutakat, a légzés egyre nehezebbé válik, és fertőzés léphet fel. Hogyan szabaduljunk meg a nem kívánt váladéktól?

A hasi-rekeszi légzés mellett, a köhögés kontrollálása is segíthet megszabadulni a váladéktól, lehetővé téve a könnyebb légzést. Hogyan? Üljünk egyenesen egy kényelmes, csendes helyen! Hajtsuk kissé előre a fejet! Helyezzük a lábakat szilárdan a talajra!

A hasi-rekeszi légzés használatával lélegezzünk mélyeket! Próbáljuk meg 3 másodpercig tartani a levegőt, amikor belélegeztünk! Nyissuk ki kissé a szánkat, tegyük a kezünket a hasunkra, kissé nyomást gyakorolva a rekeszizomra.

Köhögjünk egyet! Ez a köhögés megmozgatja a váladékot a torokban, a második köhögés pedig ki is viszi onnan. Vegyünk belőle „mintát”: ha zöld, barna, rózsaszín vagy véres, vegyük fel a kapcsolatot orvosunkkal, mert ez fertőzés illetve más problémák jelenlétét jelzi! Pihenjünk, majd ismételjük meg a gyakorlatot újra! Mindig mossunk alaposan kezet utána (és mielőtt újra végezzük)!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.