Látásunkra is hat! – A szem és a magas vérnyomás

Amellett, hogy szív- és veseproblémákat okozhat, a kezeletlen magas vérnyomás a látásunkat is veszélyezteti: szembetegséghez vezethet. De hogyan és miért? Mit tehetünk ennek elkerülése érdekében?

A magas vérnyomást nemcsak azért kell kordában tartani, mert szív- és érrendszeri betegségeket okozhat. Ez az állapot a retinában levő vérereket is károsíthatja, a szem hátsó területén rombol, ahol a kép kialakul. Az apró vérerek a magas vérnyomás hatására károsodnak, s ezek azok, amelyek biztosítják a szem fényérzékeny hátsó részének, vagyis a retinának a vérellátását.

A betegség neve magas vérnyomásos (hipertenzív) retinopátia, a károsodás pedig igen súlyos lehet, ha a magas vérnyomást nem kezelik. Látásvesztéssel és akár vaksággal is járhat.

Minél régebb óta áll fenn a magas vérnyomás és minél nagyobb az értéke, annál súlyosabb lehet a szemben keletkezett károsodás. Nagyobb az esélye – ahogyan ezzel együtt a látásvesztésnek is -, ha magas a koleszterinszintünk, cukorbetegek vagyunk vagy dohányzunk. Előfordulhat, hogy a vérnyomás hirtelen ugrik meg nagyon – ez is komoly változásokat okozhat a szemben.

Napi Doktor 9

Az alábbi három probléma is kialakulhat a retinában:

-A szemidegek károsodása (iszkémiás optikus neuropátia), a vér nem megfelelő áramlása miatt.

-A retina vérellátásának elzáródása, vagyis az artériák blokkolódása, melyek a vért szállítják (artériás elzáródás)

-A vénák blokkolódása, melyek a retina körüli részek vérellátását biztosítják (vénás elzáródás).

Melyek a hipertenzív retinopátia tünetei?

A páciens jellemzően nem tapasztal igazán tüneteket magas vérnyomásos retinopátia esetén – többnyire rutin vizsgálat alkalmával bukkannak rá, és ekkor már javában fennáll a betegség.

Többnyire kettős látás, homályos látás, látásvesztés és fejfájás tapasztalható. A hirtelen érkező tünetek sürgősségi ellátást igényelnek.

Hogyan diagnosztizálják a hipertenzív retinopátiát?

A magas vérnyomásos retinopátiát szakember diagnosztizálja. Az orvos oftalmoszkópot használ, egy olyan eszközt, amely fény kivetítésével vizsgálja meg a szemgolyó hátsó részét. Az alábbiakra utaló nyomokat vizsgál:

-A vérerek összeszűkülése

-Folyadékszivárgás az erek felől

-Foltok a retinán, melyeket „vattapamacs foltokként”, váladékokként ismernek

-A makula (mely a retina középső része) és az látóideg megduzzadása

-A szemfenék vérzése

vernyomas

A károsodás mértékét 1-4-ig osztályozza az orvos egy skálán. Az 1-es szinten nem valószínű a tünetek fennállása. A 2-es és 3-as szinten számos változás tapasztalható az erekben, a vérerek szivárognak, duzzadás észlelhető a retina más részein. A 4-es szinten pedig a látóideg, valamint a retina vizuális központja, a makula megduzzadása tapasztalható. A duzzanat csökkent látást eredményezhet.

Az erek vizsgálata érdekében ún. fluoreszcein angiográfiát is alkalmazhat a szakember.

Hogyan kezelik a hipertenzív retinopátiát?

A legegyszerűbb és legésszerűbb módja a hipertenzív retinopátia kezelésének, ha magát a magas vérnyomást kielégítően ellenőrzés alatt tartja a páciens.

Ami a megelőzést illeti, ebben szintén a vérnyomás kontrollálása a kulcsszó. El kell érni és fenn kell tartani az optimális testsúlyt, olyan étrenddel, amelyet az orvos vagy a dietetikus javasol nekünk. Végezzünk rendszeres testmozgást, a magas vérnyomásra felírt gyógyszerek szedését tartsuk be. Az orvos meglátogatása ugyancsak fontos a problémák megelőzése érdekében, hogy állapotunkat kontroll alatt tartsuk.

Forrás: Tóth Eszter - napidoktor.hu