Lábrázó impotencia

Egy új tanulmány szerint a nyugtalan láb szindrómában szenvedő férfiakban magasabb az impotencia kockázata.

A Harvard Egyetem kutatói arra a korábbi kutatásra alapozták vizsgálatukat, amely azt mutatta, hogy az impotencia, vagyis a merevedési zavar gyakoribb a nyugtalan láb szindrómában szenvedő idősebb férfiakban; ráadásul minél gyakoribbak az alvászavar tünetei, annál magasabb az impotencia kockázata.

Az új kutatás során több mint 11 ezer hatvannégy év átlagéletkorú férfit vizsgáltak, akik nem szenvedtek cukorbetegségben, impotenciában és arthritiszben. A kutatók a vizsgálati csoportban 1979 merevedési zavaros esetet azonosítottak.

shutterstock_664403651

A nyugtalan láb szindrómával diagnosztizált férfiak esetében körülbelül 50 százalékkal nagyobb volt az impotencia kialakulásának valószínűsége, mint a szindrómában nem szenvedő férfiakban, függetlenül az alanyok életkorától, testsúlyától, dohányzási szokásaitól vagy antidepresszáns fogyasztásától. Azok a férfiak, akik havonta 14 alkalommal tapasztalták a nyugtalan láb szindróma tüneteit, 68 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek merevedési zavartól.

A kutatást vezető Dr. Xiang Gao a minneapolisi SLEEP 2011 konferencián elmondta, hogy nyugtalan láb szindróma és a merevedési zavar közötti összefüggés hátterében a dopamin csökkent működése lehet a központi idegrendszerben, amely mindkét betegséggel kapcsolatban áll.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.