Lábdagadás nyáron- ezek a keringési rendellenességek okozhatják

A kánikulában igen gyakori probléma az alsó végtagok ödémája, dagadása. A hőség hatására kitágult erek miatt a vér pangásnak indul az erekben, a vízháztartás felborul, a folyadékot szállító erek nem képesek megfelelően működni. Emiatt a lábak gyakran megduzzadnak, főleg hosszantartó ülés, állás során. A probléma nem csak esztétikailag lehet zavaró, de fájdalmas is, így érdemes mielőbb megszűntetni a problémát, ám ahhoz tudni kell, mi is okozza a gondot. A témában dr. Ercsei Ibolyát, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusát kérdeztük.

Kevés folyadék fogyasztása

Az ödéma kialakulásának egyik gyakori oka a dehidratáció, a kevés folyadék fogyasztása. Nyáron érdemes minimum 2,5-3 litert is inni, hogy biztosítani tudja -többek között- a megfelelő vérkeringést. Dehidratált állapotban a keringés sajnos zavart szenved, a folyadék felhalmozódik, és ödéma alakul ki. Amennyiben odafigyelünk és többet iszunk, úgy a felesleges folyadék távozik a szervezetből, az ödéma megszűnik.

Tévhitek a visszértágulatokról

Visszértágulatok

A meleg hatására az erek kitágulnak, a bennük lévő vér pangásnak indul. Amennyiben valaki már eleve visszértágulatokkal küzd, úgy a probléma nagyobb méreteket is ölthet, az érintettek nehézlábérzést, fájdalmat, ödémát tapasztalhatnak. A bőséges folyadékfogyasztáson kívül kompressziós harisnya/rugalmas pólya viselése sokat segít a problémán, a fájdalmat különböző krémek is enyhítik, ám a legtökéletesebb megoldást a visszértágulatok műtéti kezelése adja (szerencsére ma már igen korszerű eljárások léteznek rá).

Trombózis után, PTS

Azok, akik átestek trombózison, gyakran panaszkodnak arra, hogy a meleget nehezebben viseli az érintett lábuk- fáj, bedagad a kánikulában. Ez bizonyos mértékben természetes, ám érdemes szakemberrel megnézetni, hogy nem-e PTS (poszttrombotikus szindróma) áll a hátterében, hiszen tünetei közt a fájdalom, ödéma, fekély és visszértágulatok is szerepelhetnek. Kialakulásának oka, hogy a trombózist kiváltó tényező nem került megszűntetésre (pl. meghibásodott véna billentyűk), de az is lehet, hogy az alkalmazott véralvadásgátló terápia nem megfelelő (éppen ezért kell rendszeresen ellenőriztetni bizonyos készítményeknél az INR szintet)

Nyiroködéma (limfödéma)

A nyiroködéma a nyirok keringési zavara. Ilyenkor általában a nyirok utak károsodnak, és emiatt a nyirok nem tud elszállítódni, így az felhalmozódik és duzzanatot, ödémát okoz. Oka lehet veleszületett, trauma, visszértágulatok, PTS, égés, vénás keringési zavar- mondja dr. Ercsei Ibolya, a Trombózis-és Hematológiai Központ hematológusa. A kezelés fizioterápiás módszerekkel történik(gyógymasszázs, gyógytorna, gépi kompressziós masszázs, kompressziós fáslik felhelyezése). Ezek hatására a fokozódik a nyirokkeringés, így az ödéma mértéke is csökken, a nyirok folyadék kiürül a vénákba.

Ödéma – kardiológiai vagy más okok miatt alakul ki?

Forrás: Trombózisközpont