Kutyaharapást szőrével

Az Egyesült Államokban évente 4,7 millió embert harapnak meg kutyák, pedig oktatással és a kutyák megfelelő idomításával és irányításával sok támadást meg lehetne előzni.

Az amerikai Kutyaharapás Megelőzési Héten az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája (AAP), az Amerikai Plasztikai Sebészek Szövetsége (ASPS) és még két egészségügyi szervezet próbálta egyesült erővel felhívni a figyelmet a kérdésre. Mivel a plasztikai sebészek gyakran látnak el kutyatámadásban megsérült betegeket, első kézből tudják, milyen szörnyű lehet a kutyaharapás. 2010-ben az Egyesült Államokban 33 ezer helyreállító műtétet végeztek kutyaharapást szenvedett pácienseken.

„Sajnálatos módon a kutyaharapás miatt szükséges rekonstrukciós műtétek többségét gyermekeken kell elvégeznünk” – számolt be az ASPS elnöke, Dr. Phillip Haeck. „A gyermekeket gyakran harapják meg a kutyák az arcukon, ami súlyos szakadással, fertőzéssel és maradandó hegesedéssel járhat.”

A statisztikák szerint a gyermekeket háromszor nagyobb valószínűséggel haraphatja meg kutya, mint a felnőtteket. Az Amerikai Postaszolgálat és az Amerikai Állatorvosok Szövetsége közös brosúrában sorolja fel azokat a teendőket, amelyeket a kutyatulajdonosok tehetnek kutyájuk megfékezése érdekében, illetve amelyeket az emberek tehetnek a támadó kutyák elkerülésére.

shutterstock_8472445

A legfontosabb tanácsok a következők:

Csecsemőket és kisgyermekeket sosem szabad egyedül hagyni kutyával.

A gyermekeket meg kell tanítani arra, hogy mindig kérjenek engedélyt a kutya tulajdonosától, mielőtt megsimogatnák az állatot.

Idegen kutya megérintése előtt mindig meg kell szagoltatni magunkat az állattal. Finoman simogassuk a kutyát, kerülve a pofáját és a farkát.

Ha a kutya alszik, eszik vagy kicsinyeit látja el éppen, hagyjuk békén.

Ha egy kutya mellett haladunk el, sétáljunk, ne fussunk.

Ha olyan helyzetbe kerülünk, amelyben úgy érezzük, hogy egy kutya veszélyeztet, próbáljuk megőrizni a nyugalmunkat, kerüljük a szemkontaktust, és álljunk mozdulatlanul, vagy lassan hátráljunk, amíg a kutya el nem megy.

Ha valakit egy támadó kutya ledönt a lábáról, kuporodjon össze a földön, és a karjaival és az öklével védje az arcát.

Forrás: