Koronavírusos beteg otthon – Hogyan kezelhető a helyzet?

Milyen szabályokat kell betartani?

Mindannyian megtanulhattuk már, hogyan védjük meg magunkat a koronavírus ellen. Mi a teendő azonban, ha otthon koronavírusos valaki? Hogyan kezelhető a kialakult helyzet?

Amióta tart a koronavírus-járvány, megtanultuk már, mit szabad és mit nem, hogyan védjük meg magunkat a vírussal szemben, hogyan előzzük meg a betegséget. A megelőzés kulcsa elsősorban a másoktól (különösen a betegektől) való távolság tartása, amellett, hogy alaposan kezet mosunk, fertőtlenítjük a sokszor érintett felületeket.

Fotó: 123rf.com

Mi a teendő azonban, ha éppenséggel otthon van a beteg? Ha hozzátartozónk megfertőződött a koronavírussal, hogyan kezelhető a helyzet? Persze, van rá mód, hogy egy elszigetelt területet alakítsunk ki számára, de el is kell látni őt. A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, ha valaki tüsszent, köhög, vagy fertőzött területtel érintkezik.

Íme néhány tipp – mit és hogyan csináljunk, ha elszigetelt zónát szeretnénk kialakítani otthon a koronavírusos beteg számára?

 1. Válasszunk egy szobát, amelynek ajtaja csukható és valóban elszigeteltséget biztosít. Ha erre nincs mód, akkor egy olyan sarkot, amelynél megoldható, hogy a többi ember legalább 2 méterre legyen tőle.
 2. Azok, akik egészségesek, másik fürdőszobát használjanak, mint a koronavírusos beteg, ha erre van mód. Ha nincs, a betegnek minden fürdőhasználat után meg kell tisztítania azt. Mielőtt mások bemennének, érdemes 30 percig várni és szellőztetni.
  Győződjünk meg róla, hogy mindenki, aki otthon van, letakarja a vécé fedelét, amikor lehúzza azt és működteti a ventilátort – korlátozzuk annak lehetőségét, hogy a székletben levő vírusrészecskék a levegőben keringjenek.
 1. Ha koronavírusos beteg van otthon, győződjünk meg arról, hogy minden megosztott terület otthon jól szellőzik, klíma segítségével vagy nyitott ablakokkal. A levegőszűrő- és tisztító igen hasznos lehet ebben az időszakban. A levegő párásítása szintén hasznos lehet, mivel az alacsonyabb páratartalom mellett a vírusok tovább élnek. Állítsuk a páratartalmat 40-60 százalékra.
 1. Ha lehet, a koronavírusos beteg viseljen arcmaszkot, ha mások is körülötte vannak. A róla gondoskodó(k) szintén maszk-kötelesek, ha 2 méternél közelebb kerülnek a pácienshez.
  Amennyiben nincs otthon maszk, a gondozó limitálja a beteg mellett töltött időt, kevesebb, mint 15 percre, s fertőtlenítsen mindent, amihez a páciens hozzáért.
  A házi készítésű maszkok is jelentenek valamennyit, ám hogy mekkora biztonságot nyújtanak, azt senki sem tudja. Fontos, hogy szorosan takarják a szájat és az orrot.
 1. Ne osszunk meg a koronavírusos beteggel olyan eszközöket, mint az edény, csésze, evőeszköz, törölköző, ágynemű és egyebek.

  Fotó: 123rf.com

 2. Ne hagyjuk, hogy a beteg foglalkozzon a háziállatokkal.
 3. Tisztítsunk minden olyan felületet, melyet gyakran fogunk meg – ilyen a konyhai munkafelület, asztalok, kilincsek, fürdőszobai felszerelések, WC-k, telefonok, billentyűzet, tablet és éjjeliszekrények. Alaposan takarítsunk le minden felületet, melyen vér, széklet, testfolyadék lehet.
 1. A mosnivalót szintén alaposan mossuk meg. Ha lehet, viseljünk eldobható kesztyűt szennyezett tárgyak kezelése közben, s tartsuk távol a szennyezett tárgyakat a testünktől.
 2. Ne felejtsünk el azonnal kezet mosni, miután levettük a kesztyűt.
 3. Helyezzünk minden kesztyűt, arcmaszkot és egyéb szennyezett dolgot egy zacskóba, különítsük el, ne keverjük őket a többi kidobandó szeméttel.
 4. Győződjünk meg róla, hogy alaposan ellenőrizzük a koronavírusos beteg tüneteit, s amennyiben azok súlyosbodnak, azonnal hívjunk orvost vagy mentőt!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.