Koronavírus felkészülés – mit szabad és mit nem?

Létfontosságú tudni a szabályokat

Mára senki számára sem meglepő: a koronavírus igen gyors iramban terjed a világon. Éppen ezért nagyon fontos tisztában lenni a szabályokkal. Mit szabad és mit nem? Hogyan védhetjük meg magunkat?

A koronavírus napjainkra meghatározó probléma a világon. A járvány további terjedése ellen csak azzal tehetünk, ha betartjuk a szabályokat, melyeket már sokszor hallhattunk – ám nem elég elégszer elmondani.

Fotó: 123rf.com

Mit szabad és mit nem?

Mossunk kezet legalább 20 másodpercig, naponta többször! Használjunk szappant és vizet, vagy kézfertőtlenítőt, amely legalább 60 százalékban tartalmaz alkoholt.

Mossunk kezet mindenképp evés és főzés előtt; miután vécén voltunk; miután orrot töröltünk, köhögtünk vagy tüsszögtünk.

Ne érintsük meg a szemünket, orrunkat vagy szánkat. Ha valahol kapcsolatba kerülhettünk a vírussal, az arc megérintése segít abban, hogy bejuttassuk a szervezetünkbe.

Figyeljünk oda az alábbi, influenzához hasonló jelekre:

  • Láz
  • Köhögés
  • Légszomj

A legtöbb eset nem orrfolyással kezdődik.

Ne viseljünk maszkot, míg nem vagyunk betegek. A maszk célja az, hogy másokat védjünk a vírus elkapásától, ám ha egészségesek vagyunk és úgy viseljük, annak különösebben nincs értelme. Hagyjuk a maszkokat azok számára, akiknek valóban szükségük van rájuk, például a betegeknek vagy az egészségügyi szakembereknek.

Fontos betartani a nyilvános helyektől való távolmaradást, különösen, ha 60 évesnél idősebb az ember, vagy olyan egészségügyi állapotban van, amellyel nagyobb a betegség kialakulásának kockázata. Jelenleg a legnagyobb veszélyben az idősek vannak és azok, akiknél már fennáll valamilyen betegség, így például szívbetegség, krónikus légzőszervi betegség és diabétesz.

Ne utazzunk, különösen láz esetén ne. Ha a repülőgépen betegnek érezzük magunkat, azonnal szóljunk a személyzetnek. Hazaérve keressünk fel orvost.

Ne utazzunk a koronavírus miatt érintett országokba, főleg, ha egyéb egészségügyi problémával küzdünk. A magas kockázatú csoportba tartozó embereknek – idősek és egyéb betegségben szenvedők – a nem létfontosságú utazások elhalasztását javasolják.

Ne pánikoljunk! Annak az esélye, hogy elkapjuk a vírust, viszonylag alacsony, ha betartjuk az utasításokat – mindig mossunk kezet! -, a felkészülés a legtöbb, amit tehetünk önmagunk védelméért.

Fotó: 123rf.com

Készüljünk fel arra is, hogy ha mi magunk vagy egy otthonunkban élő személy koronavírusos beteg lesz, a helyi hatóságok kérhetik, hogy legfeljebb 14 napig karanténban tartsák. Fontos, hogy raktározzunk egy kicsit előre, legyen otthon elég tartós élelmiszer, gyógyszerek, s olyan dolgok, amelyeket gyakran használunk. Fertőtlenítőre is szükség lesz a háztartási felületek tisztításához.

Érdemes 2 hétre előre elegendő élelmiszert és vizet raktározni a járvány esetére.

Tartsuk a távolságot másoktól! Kerüljük a nagy összejöveteleket, a tömegek, a rosszul szellőző helyeket, s mindenkitől maradjunk távol, aki köhög vagy tüsszög.

Ne hagyjuk ki az influenza elleni oltást. A koronavírus és az influenza tünetei eléggé átfedik egymást, hogy bonyolulttá tegyék a diagnózist. Ha már volt oltásunk, kevésbé valószínű, hogy influenzát kaptunk el és az esetünk elég súlyos lesz ahhoz, hogy kezelést igényeljen.

Helyezzük előtérbe egészségünket! Nem ez a megfelelő idő arra, hogy két végén égessük a gyertyát, kihagyjuk a testmozgást és ignoráljuk az egészséges étrendet – ezek ugyanis mind gyengítik az immunrendszert.

injecting injection vaccine medicine flu

Mit szabad és mit nem – ha nem érezzük jól magunkat

  • Kérjünk időben segítséget, ha láz, köhögés tör ránk és nehezen lélegzünk. Először hívjuk fel orvosunkat és vele egyeztessünk, mit tegyünk, hogy ne adjuk át másnak a betegséget.
  • Ha mindenképp ki kell mennünk, kerüljük a tömegközlekedést, a taxit, a közösségi közlekedési eszközöket.
  • Ha köhögni, tüsszögni kell, azt tegyük a könyökhajlatunkba vagy zsebkendőbe, s azonnal dobjuk ki a zsebkendőt (ezt akkor is tegyük meg, ha nem vagyunk koronavírus-gyanúsak, hiszen a megfázást sem terjesztjük!)
  • Ne menjünk család- és barátlátogatóba, ha azt gyanítjuk, hogy betegek vagyunk! Védjük őket azzal, hogy külön eszünk és alszunk tőlük, használjunk külön fürdőszobát, ha lehet.
  • Viseljük megfelelően a maszkot, ha vírusgyanúsak vagyunk – ha nem követjük az utasításokat, a maszk önmagában is fertőzés forrása lehet. (Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – honlapján videó is van arról, hogyan használjuk megfelelően a maszkot.)
  • Ne alkalmazzunk antibiotikumot! Ezek ugyanis csak a baktériumok okozta betegségeken segítenek – a koronavírus pedig, ahogyan az a nevében is benne van, vírus.
  • Legyünk biztosak abban, hogy otthonunkban megfelelően takarítunk – a koronavírus ugyanis órákon, sőt napokon át képes megélni egy felületen. Viseljünk kesztyűt takarítás közben, s töröljük/mossuk le gyakran a felületeken szappannal és vízzel, majd fertőtlenítőszerrel a vírus elpusztításához.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.