Koronavírus: a fertőzés forrás, terjedése és kezelése

Hány embert érint és honnan ered?

A kínai Wuhanból elindult koronavírusról szóló hírek igen gyorsan változnak. A légzőszervi betegség Kína-szerte terjed, de eseteket regisztráltak Amerikában és más országokban is. Íme egy összefoglaló a betegségről, a halálesetekről és az utazási korlátozásokról.

Új betegség tartja félelemben a világot: a koronavírusról érkező hírek igen hamar változnak. A légzőszervi betegség, mely közel áll a súlyos akut légzőszervi szindrómához (SARS) vagy a közel-keleti légzőszervi szindróma (MERS), elsősorban Kínában terjed, de eseteket diagnosztizáltak más országokban is, beleértve Amerikát.

Fotó: 123rf.com

Hatására szigorították az utazásokat: az elmúlt időszakban Kínába utazó külföldiek számára tilos belépni az Egyesült Államokba, a Fehér Ház nemzeti közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett az új koronavírus miatt. A CDC igazgatója, dr. Robert Redfield ugyanakkor elmondta: jelentős globális helyzetről van szó, alacsony azonban a kockázata az amerikaiak megfertőzésének. Óvintézkedésekre mégis szükség van, hiszen „az esetek száma minden nap meredeken emelkedett” – tette hozzá dr. Anthony Fauci, az amerikai Nemzeti Allergia és Fertőző Betegségek Intézetének vezetője.

Dr. Nancy Messonnier, a CDC immunizáció- és légzőszervi betegségek nemzeti központjának igazgatója megjegyezte: erőteljes intézkedésekkel készülnek, mintha ez lenne a következő világjárvány. De remélik, nem ennyire súlyos a helyzet.

Hány embernél diagnosztizálták a vírust és hányan haltak meg?

Az Európai Járványügyi Hivatal szerint a megerősített koronavírusos esetek többsége – 9 723 ember – Kínában található. További 11 esetet erősítettek meg, Kínán kívül 20 országban. A legtöbb esettel Thaiföldön és Japánban találkoztak, 14 ember fertőződött meg mindkettőben. Minden halálesetet Kínából jelentettek, beleértve 17 egészségügyi dolgozót. Számos médium szerint Angliában is van két beteg, ugyanazon család tagjai.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járványt globális közegészségügyi vészhelyzetként kezeli. Amerika közleményt adott ki, melyben azt tanácsolja polgárainak, ne utazzanak Kínába. Ennek ellenére a kereskedelmi járatok oda-vissza repülnek Amerika és Kína között, ezzel kapcsolatban még nem történt szigorítás.

Mint azt dr. Martin Cetron, a CDC globális migrációs és karanténosztályának igazgatója elmondta, az új információk fényében vizsgálják meg az új stratégiát. A kínai tisztviselők 10 városba tiltották meg a tömegközlekedést – a probléma 35 millió embert érint. Csak Wuhannak, ahonnan a koronavírus indult, 11 millió lakosa van.

Mikor kezdődött a koronavírus terjedése?

Kína először 2019. december 30-án jelentette, hogy koronavírusos esetekkel állnak szemben. A tünetek között láz, köhögés és légszomj szerepel, melyek 2–14 nappal azután jelentkezhetnek, hogy a vírus megtámadta az embert.

Honnan ered a koronavírus?

Az egészségügyi tisztviselők még nem biztosak a vírus forrásában és abban, hogy terjedhet könnyen. Ez a vírus számos különféle állatnál megtalálható, ilyenek a tevék, a szarvasmarha, macska és denevérek. A kígyók szintén lehetnek forrásai. Az új koronavírust eddig a tengeri herkentyűket és élő állatokat árusító wuhani piaccal hozták összefüggésbe – amelyet azóta bezártak.

Fotó: 123rf.com

A vírus emberről emberre terjed. A szakértők szerint ez sűrűbben előfordul, ahol az emberek közelebb vannak egymáshoz, illetve gyakori az egészségügyi intézményekben. Mint tudjuk, 17 egészségügyi dolgozó is megfertőződött. Az Amerikai Járványügyi Hivatal szerint a súlyos akut légzőszervi szindróma és a közel-keleti légzőszervi szindróma a koronavírus két másik típusa, s cseppfertőzéssel terjed, vagyis ha valaki köhög vagy tüsszög.

Van ellene oltás?

Nem létezik vakcina egyelőre, ám az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet már dolgozik egyen, remélve, hogy néhány hónapon belül megkezdik a tesztelést. Utóbbira a biztonság miatt van szükség, illetve azért, hogy lássák, mennyire működik jól.

Hogyan kezelik a koronavírust?

A vírus ellen nincs specifikus kezelés. A páciensek általában kezelést kapnak tüneteikre, így folyadékokat és fájdalomcsillapítókat. A kórházba került betegeknek ugyanakkor támogatásra lehet szükségük a légzéshez.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.