Koronavírus: 4 tévhit a betegség kezelése kapcsán

Az antibiotikum-szedéstől a fokhagymáig

Az utóbbi időben a világ minden kontinensén megjelent a koronavírus, leszámítva az Antarktiszt. Olyan is elkapta, aki nem érintkezett fertőzött személlyel és nem járt olyan helyen, ahol jelen van a betegség. Vannak azonban tévhitek a koronavírus kapcsán, melyeket fontos eloszlatni.

A koronavírus terjedése napjainkra immár szinte minden kontinenst érint. Elkapta olyan ember is, aki a közelmúltban nem utazott a betegség által érintett területre és nem is lépett kapcsolatba fertőzött személlyel. A koronavírus veszélyes gyorsasággal terjed, ezért igen lényeges tudni, mi használ a kezelése és megelőzése tekintetében és mi nem.

Miközben az alapos kézmosás és köhögés esetén a száj elfedése segíthet, számos tévhit is kering a koronavírus kivédéséről, melyeket azonban fontos eloszlatni. Mik ezek? Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) összeállította a listát.

  1. ”A Neti-kanna hasznos lehet”

Valójában nincs rá bizonyíték, hogy az orr sóval történő rendszeres kiöblítése megvédheti az embereket a koronavírustól. A WHO szerint elsősorban akkor használ, ha átlagos megfázással van dolgunk. Határozottan nem előzi meg azonban a légzőszervi fertőzések terjedését.

  1. ”Az antibiotikumok használnak”

Tévhit a koronavírus kapcsán, hogy az antibiotikumok segítenek, mivel ezek a gyógyszerek bakteriális fertőzés során nyújtanak gyógyulást. Mivel azonban a koronavírus a nevéből adódóan vírusos járvány, nem megoldás esetében az antibiotikum. Jelenleg még nincs gyógymód vagy oltás a betegség ellen, noha a szakemberek már dolgoznak rajta.

  1. „A kézszárítók megölik a vírust”

Tévhit a koronavírus esetében, hogy a kézszárító alkalmazása megóv a fertőzéstől. Ez nem igaz, csupán a szappannal történő, alapos kézmosás jelent hatékony védelmet. Az alkohol-alapú fertőtlenítő használata szintén működik bizonyos mértékben.

  1. „A fokhagyma fogyasztása megakadályozza a fertőzést”

Azt az Egészségügyi Világszervezet is elismeri, hogy a fokhagyma számos jó hatással rendelkezik, lehetnek antimikrobiális tulajdonságai. Tévhit azonban, hogy fogyasztása megelőzi a fertőzést. Javíthatja az egészséget ugyanakkor, s ezzel hozzájárulhat, hogy a koronavírus elkapásának kockázata alacsony legyen.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.