Koptassuk le a vesekövet

Egy új tanulmánysorozatból kiderül, hogy a szív és csontok egészségével kapcsolatos életmódbeli tényezők távol tarthatják a fájdalmas veseköveket is.

Az eredményekről az Amerikai Urológus Szövetség éves gyűlésén számoltak be Washingtonban. Kiderült, hogy az étrend, a testsúly, kalóriabevitel és gyógyszerhasználat meghatározhatja, kinél áll fenn a vesekövek kialakulásának veszélye. Bár a betegség legfőbb kockázati tényezője a folyadékhiány, örökletes alapon is kialakulhat, továbbá sok más faktor is hozzájárulhat.

"A vesekövesség egyidős az emberiséggel.” – mondta el Dr. Marshall L. Stoller társszerző, A Kaliforniai Egyetem urológiai osztályának igazgatóhelyettese. Ezt az egy betegséget említi a hippokratészi eskü is. A nőknek nem szabad csökkenteni a kalciumbevitelt abban a reményben, hogy így megelőzhetik a vesekövek kialakulását. Akik így tesznek, azok valójában növelik az esélyeiket. Ez egy kicsit ellentmondásos.”

shutterstock_503081653

Stoller munkája mellett a többi tanulmány is fontos tudnivalókkal bírt. A napi kalóriamennyiség csökkentése jelentősen visszaveti a kövek kialakulásának lehetőségét. Ennek kiderítésére 78 551 beteg adatait elemezték a Női Egészségügyi Felmérés alapján, különös tekintettel a BMI-indexre és az étrendre. Az Oxfordo Egyetem kutatói 50 617 ember adataiból következtettek arra, hogy a húsban gazdag táplálkozás szintén nagyobb kockázattal jár együtt, míg a friss gyümölcs, a rostok és bizonyos ásványi anyagok pont az ellenkező hatást érik el.

A zöldségekkel, kalciummal és C-vitaminnal kapcsolatban nem fedeztek fel összefüggéseket. Az antioxidánsok is csökkenthetik a kockázatot. Az Iowai Egyetem kutatói felfedezték, hogy az alfa- és béta-karotin, valamint a béta-kriptoxantin (zöldségekben, diófélékben és magvakban található) fogyasztása összekapcsolható a vesekő ritkább megjelenésével. Az elsősorban a magas koleszterin- és triglicerid-szint csökkentésére alkalmazott sztatinok 50 százalékban előzik meg a vesekövességet a férfiak esetében, 70 százalékban pedig a nők körében.

ehxlnyv03

„Ezt még sosem mutatták ki korábban, ez egy teljesen új felfedezés.” – mondta el Dr. Roger Sur, a sztatint vizsgáló tanulmány szerzője, a San Diego-i Vesekő Központ igazgatója. „Ez egy visszatekintő tanulmány, és sokkal több szilárd adatra lenne szükség hozzá. De kétségtelenül érdekes információkat tartalmaz, melyeket érdemes tovább vizsgálni.”

A kapcsolat annyira egyértelmű a szívbetegség és a vesekő életmódbeli tényezői között, hogy a vesekövesek elgondolkodhatnak azon, nem fenyegeti-e őket a szívbetegség veszélye is. A veseköves betegeknek ezért három általános tanácsot szoktak adni: a sófogyasztás és állati eredetű fehérjék mérséklése, valamint a megfelelő mennyiségű folyadébevitel. Ez a szív egészségéhez is nélkülözhetetlen.

A bemutatott tanulmányok kimutatták az összefüggést az életmód bizonyos faktorai és a vesekövek között, de az ok-okozati kapcsolatot nem bizonyították. A szakértők megjegyezték azt is, hogy a kutatás nem olyan részletes, mint a szakmai lapokban megjelenő tanulmányok.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.