Komoly gondot jelenthet a férfiak felfázása

A genitális gyulladásokról a nőket illetően sokat tudunk. A férfi oldalon is igaz ez, csakhogy a szakemberek ismeretanyaga már lényegesen kisebb hányadban jut el az emberekhez.

Holott fontos lenne tisztázni: a genitáliákat érintő gyulladások bizony a férfiak esetében is erősen veszélyesek lehetnek.

Gyulladások

Egy német tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a férfiaknál megállapítható meddőségek mintegy 6-10%-ában az úgynevezett urogenitális fertőzések tehetőek felelőssé a probléma kialakulásában. Tekintve pedig, hogy a világon jelenleg minden 4-5. pár meddő, és a meddőségek több, mint felében a férfiak oldalán keresendő a probléma, ez bizony tekintélyes szám.

Fotó: 123rf.com

De pontosan mit is takarnak ezek az urogenitális fertőzések? Az urogenitális rendszer a húgyivari szervek összefoglaló neve, vagyis minden olyan fertőzést ide lehet sorolni, mely ezeket a szerveket érinti. Itt tehát beszélhetünk a nemi betegségektől elkezdve a steril gyulladásokon keresztül egészen a felfázásig rengeteg dologról. De hogyan jön a felfázás a meddőség kialakulásához? A problémát a gyulladásos folyamatok megjelenése jelenti.

Tünetek

A gyulladásos folyamatoknak sajnos nagyon sokszor semmilyen tünete nem jelentkezik. Ez különösen igaz abban az esetben, ha a herék gyulladásos folyamatairól van szó, melyeket nagyon nehezen lehet csak kimutatni. Tulajdonképpen az egyetlen megbízható módszer a herebiopszia, mely egy igen fájdalmas, és nem éppen veszélytelen beavatkozás, vagyis ennek megfelelően nem alkalmazzák olyan sűrűn. Azonban, ahogyan arra a tanulmány is kitér, a herebiopsziák mintegy 25%-nál kimutatható olyan gyulladásos folyamat, melynek semmilyen tünete nincsen.

Tünetet ugyan nem produkálnak, következményeket azonban annál inkább. Sajnos az ilyen folyamatok sok esetben károsítják a spermiumokat is, ráadásul sajnos tartósan. Ahogyan arra a német tanulmány is rámutat, egyes esetekben ez a károsodás nem csak tartós, hanem visszafordíthatatlan is, vagyis a meddőség ekkorra már nem orvosolható.

Fotó: 123rf.com

Megelőzés

“Talán már mindenki unja ezt a kifejezést, pedig az urogenitális fertőzések esetében ez a leghatékonyabb eszköz, mely a kezünkben van. Persze a férfiaknak sem jó hideg kőre ülni, és a szexuális partnereket is érdemes megválogatni – valamint természetesen az óvszer használata is indokolt – de mindezek együtt is kevesek lehetnek, ha az immunrendszer nem elég felkészült, és nem képes kiküszöbölni a fertőzéseket és gyulladásokat” – mondja Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember.

Ehhez mindenképpen szükség van cinkre és rézre, mely két anyag a szervezetben antibakteriális, fungicid (gombaellenes) és antivirális tulajdonságokkal is rendelkezik. Ma már sajnos kizárólag étkezéssel bejuttatni a megfelelő mennyiséget ebből a két anyagból sem egyszerű, így érdemes vitaminkészítménnyel pótolni – ebben az esetben azonban mindenképpen szerves kötésben keressük, mert a hasznosulás így akár 80%-kal is jobb.

A réz és a cink hasznosulása más anyagok jelenlététől is függ, melyek többek közt a magnézium, az A, E és C-vitaminok, stb. Vagyis a készítmény, melyet választunk ne csak a szerves kötéseket (-citrát és -glükonát) biztosítsa, hanem komplex is legyen.

Az immunrendszer erősítése mellett a tápanyagok ennél jóval többet is tehetnek értünk. Megfelelő táplálkozással és mozgással kombinálva jelentősen képesek javítani, akár helyre is állítják a normál termékenységet, nem utolsó sorban pedig képesek fokozni a teljesítményt, nem csak a munka, hanem a sport és a szexualitás terén is.

Mitől fázik fel a nő és a férfi?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.