Köldöksérv felnőtt- és gyermekkorban

Köldöksérv. Ijesztő az elnevezés, de pánikra semmi ok, mivel többnyire magától begyógyul. Felnőttkorban veszélyesebb. Miért?

A has köldököt lezáró része nem befele mélyed, hanem kidomborodik, melyet a nyitva maradt köldökkapu okoz. A köldöksérv mind a leírása, mind a kinézete alapján könnyen megijeszti a szülőket, annak ellenére, hogy ez rendkívül gyakori betegség gyermekkorban. A szülői aggodalmat fokozhatja, hogy a síró gyermek sérve még inkább kitüremkedik a hasban megnövekedett nyomás következtében.

Miért alakul ki?

Az anya pocakjában a köldökzsinóron keresztül táplálkozik a magzat, ezért a köldök ekkor még szélesen nyitva van. Mire megszületi a család legújabb tagja, a köldök többnyire bezáródik. Ha ez addigra nem is következik be, akkor sem kell aggódni, mivel az esetek döntő többségében önmagától bezáródik.

Kell-e műteni?

A köldöksérv pici gyerekeknél gyakran előfordul és látványa aggaszthatja a szülőket, de a műtéti beavatkozás általában nem javasolt. A legtöbb esetben összenő és magától elmúlik a sérv. Éppen ezért érdemesebb várni, és ha nem gyógyul, 5-6 éves korban is megejthető a beavatkozás.

Ha túl nagy a sérv, vagy esetlegesen szövődmény jelentkezik, akkor valóban szükség van operációra. A rutinműtétnek számító beavatkozás altatás alatt történik és rendkívül hamar, nyomtalanul gyógyul.

baba119

A ragasztás segíti-e a gyógyulást?

Ezzel kapcsolatban teljesen megoszlanak a vélemények. Legalább annyi érv szól mellette, mint ellene. Viszont valóban nem bizonyított, hogy elő lehet-e segíteni a köldöksérv gyorsabb gyógyulását ragasztással. Másrészt a baba érzékeny bőre könnyen kipirosodhat ettől, így ha csak nem túl nagy a sérv, ragasztás nélkül is meg tud gyógyulni.

Felnőttkorban muszáj műteni

Mivel a sérvkapu záródási hajlama az újszülötteknél és gyermekkorban megvan, nincs szükség azonnali beavatkozásra. A felnőtteknél viszont nincs esély arra, hogy önmagától gyógyuljon meg a köldöksérv, így elkerülhetetlen az operáció.

Miért alakul ki?

Az évek alatt egyre gyengülő hasfal túlzott igénybevétele következtében alakulhat ki. a felnőtteknél nők esetében a terhesség alatt a pocak növekvő mérete szintén eredményezheti. A férfiaknál pedig a túlzott fizikai erőfeszítés okoz köldöksérvet. Emellett az elhízás szintén kockázati tényező mindkét nem esetében.

Forduljunk orvoshoz!

Szerencsére a kisgyerekeknél kevésbé veszélyes betegség, és könnyen észrevehető. A felnőtteknél viszont oda kell figyelni a gyanús jelekre és mielőbb orvoshoz fordulni, mivel a sérv növekedése vagy kizáródása életveszélyessé válhat.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.