Kisokos a Lyme-kórról

A Lyme-kór ma is rettegett betegség – ráadásul a szabadban bármikor lecsaphat ránk. Mi okozza, mik a tünetei és hogyan lehet kezelni?

Sokat hallhattunk már a Lyme-kórról – különösen a tavaszi, nyári időszakban jelent veszélyt ránk, hiszen ilyenkor már alig várjuk, hogy a szabadban lehessünk, kirándulni mehessünk, piknikezhessünk a parkban, a réten, az erdőben. A kellemes szórakozás sajnos könnyen rémálommá válhat, ha ránk csimpaszkodik egy kullancs, és Lyme-kórral fertőz meg bennünket.

A Lyme-kór egy fertőzés, mely rovarcsípésen keresztül terjed – a Borrelia burgdorferi nevű baktériummal fertőződést jelenti, melyet a kullancs hordoz. A kullancsok általában olyan állatoktól szerzik be a fertőzést, mint a szarvas vagy az egér, az emberek pedig a kullancs csípésén keresztül kapják el a Lyme-kórt. Nem minden kullancs fertőzött, és a betegség kialakulásának kockázata attól is függ, mennyi ideig volt rátapadva az emberi testre.

A Lyme-kór tünetei

Miután megcsípte egy fertőzött kullancs, a legtöbb ember tapasztalja a Lyme-kór tüneteit. Azok általában 1-től 4 héten belül jelentkeznek. Jellemző a kör alakú, egyre bővülő bőrkiütés a csípés helyén, ez az esetek 70-80 százalékában jelentkezik. Ebben a szakaszban többen influenza-szerű tüneteket is éreznek – lázat, hidegrázást, fáradtságot, nyirokcsomó-duzzanatot, ízületi fájdalmat és izomfájdalmat tapasztalnak.

kullancs12

Ha a betegség már előrehaladottabb szakaszba lép – mert nem fedezik fel és nem kezelik -, a test egyre több részét kezdi érinteni. Az ízületeket, a szívet, az idegrendszert (1-4 hónapon belül a csípés időpontjától számítva). További kiütések jelentkeznek, időnként fájdalom és gyengeség tapasztalható a karokban és a lábakban. Arcizom-bénulás következhet be (Bell-féle bénulás), a beteg fejfájást érez, rossz a memóriája, olykor nagyon gyors a szívverése, és elveszíti kontrollját az arcizmok felett.

A Lyme-kór késői szakasza már igen súlyos. Ha nem kezelték a betegséget, vagy az nem volt eredményes, a kullancs csípés után hónapokkal ízületi gyulladás (arthritis) lép fel, jellemzően a térdben, és krónikussá válhat. A perifériás idegek megbetegedése miatt az idegrendszer szokatlan dolgokat produkálhat – zavartság jelentkezhet (perifériás neuropátia). A szívproblémák nem olyan gyakoriak, de a szívizom-gyulladás és a szabálytalan szívverés igen.

Fontos tudni, hogy nem minden kullancs csípés jár Lyme-kórral. A kérdés tehát, hogyan nem terjed? Ha egy fertőző csípést elszenvedett személy közelében vagyunk, attól mi még nem leszünk fertőzöttek. Akkor sem fertőződünk meg, ha háziállatunkat megcsípte a kullancs – kivéve, ha az leesik az állatról, az emberre tapad és őt is megcsípi. A szúnyogok, legyek, bolhák nem terjesztik a Lyme-kórt, csak a fertőzött kullancs.

A Lyme-kór diagnosztizálása a tünetek ismeretében nem nehéz: a fizikai jelek árulkodóak, az egyre szélesedő kiütés különösen. Csakhogy nem mindenkinek van ilyen, és nem is mindenki tudja felidézni, hogy megcsípte egy kullancs. Három-négy héttel a fertőző csípés után a vérvizsgálat is megerősíti azonban a kór gyanúját. Egyéb vizsgálatok is léteznek annak kiderítésére, Lyme-kórról van-e szó: a gerinccsapolás és a bőr-biopszia a diagnózis megerősítésére és más betegségek kizárására szolgál.

kullancs12

A Lyme-kór kezelése általában antibiotikumokkal történik, különösen, ha a fertőzést korán diagnosztizálják és kezdik kezelni. Az olyan gyógyszerek, mint a doxycyclin, amoxicillin és cefuroxim nagy eséllyel hatásosak a betegség korai szakaszában. A kór későbbi szakaszában azonban szükség lehet hosszútávú, intravénásan adagolható antibiotikumokra, például ceftriaxonra.

Létezik-e a Lyme-kór ellen vakcina?

Jelenleg sajnos nincs emberi használatra alkalmas védőoltás a betegség megelőzésére. Az egyetlen, ami létezett – a Lymerix – már nem elérhető; 1998-ban jelent meg, de a gyenge eladási ráták miatt 2002-ben visszavonták forgalmazását.  Volt egy olyan gyanú is, hogy az oltóanyag arthritis-t, ízületi problémákat okoz, ám az Amerikai Élelmiszer-, és Gyógyszer Ellenőrző Hatóság (FDA) sosem talált rá meggyőző bizonyítékot, hogy a vakcina veszélyes volt.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.