Kis súlyfelesleg is növeli a reflux kockázatát

Már néhány plusz kiló is, amelyet akár egy normál súlyú ember felszed, növeli a reflux kialakulásának esélyét – – állítják bostoni kutatók.

Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa az összefüggéseket és az orvosi kezelés jelentőségét világította meg.

A BMI-vel arányosan nő a reflux esélye

Nem csak elhízott embereknél lehet veszélyes a néhány kilós hízás a reflux kialakulása szempontjából – ez az állítás volt egy korábbi, New England Journal of Medicine c. szaklapban megjelent cikk apropója. Refluxról akkor beszélünk, ha a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerül.

A magyar felnőttek 55 százaléka küzd valamilyen gyakorisággal a refluxszal, különösen negyven éves kor után, ami azért veszélyes, mert ez a betegség akár a nyelőcsődaganat előszobája is lehet. Az már régóta közismert, hogy a reflux erősebben fenyegeti a túlsúlyos és elhízott embereket, de a BMI (testtömeg-index) és a reflux összefüggései eddig nem voltak tisztázottak.

Ezért több, mint 10.000 nőt kérdeztek arról, milyen gyakran és súlyosan tapasztalja a reflux tüneteit, majd az eredményeket összevetették a BMI-jükkel.

Kiderült, hogy a megkérdezettek 22% hetente legalább egyszer átéli a tüneteket, közülük pedig 55 % közepes erősségének ítélte azokat. Érdekes, hogy a 20-as BMI alatti nők (akik tehát soványnak számítanak) 33 %-kal kisebb eséllyel szenvedtek refluxtól, mint akik, akiknek a BMI-je 20 és 22,4 közé esett. Ugyanakkor ez utóbbi csoportnak 38 %-kal volt kisebb a rizikója, mint a 22,5 és 24,9 közti BMI-vel rendelkező nőknek. Vagyis egyértelmű összefüggés mutatkozott a növekvő BMI és a reflux kialakulása közt.

A súlyfelesleg más betegségekre is hajlamosít

Az eredményeket mindenképpen érdemes komolyan venni, de ez semmiképpen sem jelentheti azt, hogy a normál súlyú embereket további fogyásra kellene rábeszélni. Ez mindössze annyit jelenthet, hogy ha egy normál súlyú refluxos beteg felszed néhány kilót és a tünetei súlyosbodását tapasztalja, érdemes leadnia a kis felesleget is.

gyomor_katt3

Ha pedig túlsúlyos vagy elhízott betegről van szó, a súlyfeleslegtől való megszabadulás nem csak a reflux, de a szívbetegségek, a daganatos betegségek és a cukorbetegség kockázatát is csökkenti – hangsúlyozza dr. Dr. Mármarosi István, az Oxygen Medical gasztroenterológus főorvosa. A szakember ajánlása szerint a reflux kezelését is komolyan kell venni, mert így nem csak a kellemetlen tünetektől szabadulhatunk meg, de a súlyosbodás esélyét is csökkenthetjük.

Életmódváltás és orvosi segítség

– A reflux-betegnek gyakran, de keveset kell ennie, mert a túlterhelt gyomorból nagyobb a valószínűsége a visszacsorgás létrejöttének. A túl híg gyomortartalom is könnyebben jut vissza a nyelőcsőbe, ezért – különösen lefekvés előtt – nem szabad sok folyadékot fogyasztani, napközben is sokszor, de egyszerre keveset.

– Az éjszakai saváttörés megelőzésére az ágy feji végét kell megemelni, hogy a vízszintes helyzetben ne folyhasson visszafelé a savas folyadék.

– Különösen súlyos esetben – ha az epés béltartalom visszacsorog a gyomorba, ez visszajuthat a szájba is. Ilyenkor a savcsökkentő gyógyszereket a bél mozgását serkentő szerekkel kell kombinálni. A vény nélkül kapható savlekötők a panaszokat gyakran mérséklik, vagy átmenetileg megszüntetik, de a nyálkahártya károsodását, és így a betegség előrehaladását nem akadályozzák meg. Ezért ha tartósan szedjük őket orvos tudta nélkül, az a helyes diagnózis felállítását késleltetheti.

– A reflux tartós stressz hatására is létrejöhet, vagy súlyosbodhat, de a kímélő mozgás, különösen a hasizom erősítése javíthat a panaszokon.

Ki kell zárni a hajlamosító tényezőket, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás. Kerülendők a csokoládé, a feketekávé, a szénsavas üdítők, a paradicsomos ételek, az erős fűszerek, a mentol és a zsír is. Enyhítheti a tüneteket a szoros ruha, az öv elhagyása.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.