Kimerültség? Maximalizmus és fehérje is lehet az ok

Küzdünk reggelente az ágyból felkeléssel? Nincs energiánk egész nap és a cukorra hagyatkozunk, hogy átessünk a délután 4 órás holtponton? Nem vagyunk egyedül. Miként kerülhetnénk el a levertséget?

Ha reggel általában „kínok között” kelünk fel az ágyból, napközben pedig leginkább édességgel próbálunk túllendülni a fáradtságon, az állapot kétségtelenül tarthatatlan. Sokan szenvednek tőle, olyannyira, hogy orvosukat is felkeresik: fő indokuk a kimerültség. Ugyanakkor a letargiára, levertségre panaszkodó pácienseknek csupán felénél állapítanak meg valós problémát, így például vashiányt vagy pajzsmirigy-alulműködést.

A kimerültségnek egyéb, kevésbé ismert okai is lehetnek. Ám néhány egyszerű változtatással segíthetünk magunkon.

1.Maximalizmus

Ha valaki maximalista, akkor ez az energiáját bőven leszívhatja. A maximalisták több időt töltenek aggodalmaskodással, döntéseikhez kapcsolódó morfondírozással, mint mások. Ez az alvásukra is hatással van. Aki maximalista, állandóan azon gondolkodik: vajon amit tesz, az jó vagy rossz, vagy éppen elég jó-e. Állandóan találgat. Ahelyett, hogy tovább haladna egy másik feladatra, megszállottan vissza-visszatér az előzőre, a teljesítményét vizsgálgatva, tökéletességre törekedve. A stresszel való ilyen jellegű megküzdés fáradttá tesz és olyan érzést kelt, mintha sosem lennénk képesek elérni egy célt. Az állandó kételkedés önmagunkban pedig szorongáshoz, sőt akár depresszióhoz is vezethet.

Érdemes magunkba néznünk és megállapítanunk, vajon mi nem vagyunk-e maximalisták? Ha ezt belátjuk és képesek vagyunk egy kicsit változtatni, elkerülhetjük a feleslegesen kialakult szorongást, mely fáradttá, kimerültté tesz. Segíthet a kognitív viselkedésterápia is.

2.Túl sok kávét iszunk

A koffein stimuláns. Fogyasztésa azt az üzenetet küldi a mellékveséknek, hogy termeljenek stressz hormont, adrenalint és kortizolt. Ugyanaz a stressz válasz képződik a kávé és tea fogyasztása során, mint az azonnali fizikai veszély alkalmával. Egy csésze kávé vagy tea után energikusnak és ébernek érezhetjük magunkat, ám amikor a vércukorszint süllyedni kezd, „összezuhanunk” és még fáradtabbnak érezzük magunkat. S mit teszünk ilyenkor? Még egy csészével főzünk. Ez pedig újra teremti a folyamatot. Vagyis a vége az, hogy az energiát „üldözzük”, a kávé pedig hosszútávon sokkal kimerültebbé tesz.

A koffein jó megoldásnak tűnhet a fáradtságra, de „hamis barát”. Az energia ilyenkor egy hullámvasút, melyben hol fent vagyunk, hol lent. Hosszútávon sokkal jobban kifáradunk, mintha koffeint nem ittunk volna. A koffeines diétás kólának vagy energiaitalnak hasonló a hatása.

kave

Csinálhatjuk ezt egy rövid ideig, de aztán „összeomlunk”, hiszen ez nem egy fenntartható módja annak, hogy energiához jussunk. Sokan érzik úgy utána, mintha kiszívták volna belőlük az erőt és megbetegszenek, elkapják az influenzát.

Hosszútávon inkább a koffein leredukálásával jutunk energiához. Számos ember koffein-függő – lassan kell csökkenteni tehát a mennyiséget. Ha azonnal hagyjuk abba, akkor fejfájás gyötör majd, izomgörcsök fordulhatnak elő. Még az energiát adó ételek sem fognak egy ideig segíteni, hiszen a szervezet a rögtön ható koffeinre van ráállva. De érdemes kitartani, mert hosszabb távon sokkal energikusabbak leszünk.

3.Túl sok „kényelmi” szénhidrátot fogyasztunk

Az ember az energiát adó élelmiszerektől is lehet fáradt. Ha ugyanis tésztával, kenyérrel és rizzsel tömi magát, vagy édességekkel, rágcsálnivalókkal, a vércukorszintje délutánra álmossá teszi. Azok, akik főként feldolgozott szénhidrátokat fogyasztanak – így például fehér kenyeret, fehér lisztet és tésztát – olyan ételeket vesznek magukhoz, melyeknek magas a glikémiás indexe. Túl hamar elérik a véráramot, gyorsan emelik a vércukrot, de az aztán rövid időn belül esni is kezd. Emiatt szédelgősek, szeszélyesek, érzékenyek, ingerlékenyek és kimerültek lesznek.

Ésszerűbb olyan, táplálóbb ételeket enni, amelyekben több a tápanyag. Az alacsony glikémiás indexű élelmiszerek lassan szabadítják fel az energiát: kevesebbet és több alkalommal érdemes enni belőlük. Ez szinten tartja a vércukrot, az energiaszint is állandó lesz, megelőzve a fáradtságot.

Fogyasszunk sok, tápanyagban gazdag gyümölcsöt és zöldséget, az biztosan segít.

4.Menstruációval kapcsolatos alvászavarunk van

Tanulmányok szerint számos nő küzd alvásproblémákkal a menstruációs ciklusa bizonyos pontján. Forgolódik, majd napközben csaknem elalszik. Sokan 11 nappal a menzesz előtt szembesülnek ezzel. Oka a hormonok esése, amely ilyenkor jelentkezik. Bizonyíték van arra is, hogy a nők egy része az álmatlanságnál is súlyosabb alvásproblémát él át (alváshiány), aluszékonyságot tapasztal vagy parasomniát, utóbbi olyan problémákat jelent, mint például az alvajárás, zavart ébredés, alvási paralízis (amikor az ember felébred, de nem tud megmozdulni és megszólalni, miközben mindent lát és hall).

faradtsag2

Az orvos tudja kezelni a problémát: hormon-ingadozásokra fogamzásgátló tablettát szokás javasolni. Azok a nők, akik szenvednek az alvással menstruációjuk előtt, alacsony melatonin (alvás-hormon) szinttel bírnak. Ilyen esetekben melatonint is felírhat a doktor.

5.Nem eszünk elég fehérjét

A fehérje fogyasztásának köszönhető, hogy az energia szép lassan szabadul fel a szervezetben, megelőzve a délután 4 óra tájban jelentkező holtpontot. Az ebéd után, vacsora előtt jelentkező fáradtság oka általában az, hogy nem eszünk elég proteint. A fehérjének több időbe telik lebomlani a szervezetben, az energia lassabban szabadul fel és hosszabb időre feltölt bennünket. Ha nincs elegendő protein ételünkben, a vércukorszint átmenetileg emelkedik, ránktör az energia, de gyorsan apadni is kezd. Így fáradtnak, energiátlannak érezzük magunkat délután.

Az energiaszint megfelelő szinten tartásáért tehát érdemes több fehérjét fogyasztani a nap folyamán. Együnk meg minimum egy tenyérnyi húst és ha rágcsálnivalót eszünk, azok legyenek a magvak. Megfelelő fehérjeforrás a hús és a magvak mellett a hal, sajt, tofu, bab, lencse, joghurt és dió.

6.Lehet, hogy 2-es típusú diabéteszünk van

A fáradtság, melyet ráadásul látásproblémák kísérnek, az állandó szomjúság érzet, a vizelési kényszer, a gyakori fertőzések a 2-es típusú cukorbetegség jelenlétét jelezhetik.

Ez akkor alakul ki, amikor a szervezet nem termel elég inzulint a megfelelő működéshez vagy a szervezet sejtjei nem reagálnak az inzulinra – ez az inzulin rezisztencia. Ha az ember nem fitt, minden fokozott erőfeszítést igényel számára.

A 2-es típusú diabétesz kezelése a rendszeres testmozgást, egészséges étrendet és olykor a gyógyszerszedést is magába foglalja, hogy megelőzzük a magas vércukorszintet. A kezelés célja a vércukorszint fenntartása, annak érdekében, hogy elkerüljük a komplikációkat, mint például vakság, idegkárosodás, fekélyek kialakulása vagy az amputáció.

fáradtság

7.Alacsony a tesztoszteron szintünk

Férfiaknál a fáradtság – esetleg a testszőr vesztésével, a libidó csökkenésével és nehéz koncentrációval párosulva – a tesztoszteron hormon alacsony szintjét is jelezheti. Ha a szint esik, az izomtömeg is csökkenhet, vagyis a páciens kimerültnek érzi magát, valahányszor fizikai aktivitást végez.

Az állapot neve, mely az alacsony tesztoszteron szintet okozza, hypogonadismus – 1000-ből öt férfit érinthet. Oka ismeretlen, noha lehet genetikai. Tesztoszteron-pótló terápia lehet a megoldás, mivel a probléma mögött álló okot általában nem lehet kideríteni. Így meg lehet előzni a tüneteket és helyre lehet állítani az izomerőt.

Forrás: Adrina – Napidoktor.hu

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.