Kidülledő szemek? Irány az orvos!

A pajzsmirigy betegségei nagyon sok kellemetlenséget és sajnos akár komoly problémát is okozhatnak a szervezetben. Sokszor a betegség olyan formát is ölt, amikor nem csak a hormontermeléssel, hanem a szerv megnagyobbodásával is számolni kell – ilyen a Basedow-kór is.

A témában dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája van a segítségünkre.

A pajzsmirigy működése és a Basedow-kór

A pajzsmirigy egy viszonylag apró szerv, ám működése hatással van az egész szervezetre. Az anyagcsere, a kiválasztás, a szexuális és az agyi folyamatok is olyan tényezők, melyek a szerv által termelt hormonok befolyása alatt állnak.

A pajzsmirigy betegségei között szerepel az úgynevezett Basedow-kór is. A betegég lényegében egy pajzsmirigy túlműködés, ami azonban a szerv megnagyobbodásával is jár, valamint következményei igen súlyosak is lehetnek. A kór hatására a pajzsmirigy hormonjai, a tiroxin (T4), és a trijód tironin (T3) túltermelődnek, mivel a képzésük serkentése hibát szenved.

A T4 és T3 hormonok termelésének szabályozásában a hipofízis termelte TSH hormon játszik szerepet. A pajzsmirigy TSH receptoraihoz kötődve serkenti a két pajzsmirigyhormon termelését. Vagyis a TSH nagysága határozza meg az említett hormonok mértékét is. A Basedow–kór esetén a szervezet antitesteket termel a TSH receptorok ellen, melyek azokhoz kötődnek, így pedig kontrollálatlanul serkentik a T4 és T3 képzését.

pajzsmirigy

Kialakulásának okai és tünetek

A Basedow-kór genetikai hajlam alapján is kialakulhat, ugyanakkor a dohányzás, a stressz, a szülés utáni időszak is szerepet játszhat a megjelenésében. Bakteriális vagy vírusfertőzés is állhat a hátterében, mely esetben a pajzsmirigy megnagyobbodásával is számolni lehet. Ha. ugyanis a fertőző kórokozó antigénjei hasonlóak a szervezet bizonyos sejtfelszíni molekuláihoz, akkor az ellenük termelt anyagok megtámadhatják ezeket a molekulákat is – ez esetben a pajzsmirigy saját sejtjeit. A reakció miatt pedig a szerv megnagyobbodik, és fokozza a hormontermelését.

A Basedow-kór tünetei hasonlóak a pajzsmirigy túlműködés tüneteihez, melyek:

  • Indokolatlan fogyás a rendszeres, megfelelő táplálkozás ellenére is
  • Fáradékonyság, álmatlanság
  • Izomgyengeség

“A kór következtében ezen kívül megnőhet a vérnyomás és a szívfrekvencia is, az esetek döntő többségében megnagyobbodik a pajzsmirigy, és a szemek is jellegzetesen kidüllednek, ami akár olyan méreteket is ölthet, hogy a szemhéj már nem képes a teljes szemgolyót lefedni” – fűzi hozzá dr. Békési Gábor PhD, a Budai Endokrinközpont pajzsmirigy specialistája.

Diagnózis és kezelés

A pajzsmirigy betegségeinek diagnózisát vérvétellel, valamint képalkotó berendezések használatával végzik, mely adatokat szakorvos értékel ki, és rendelkezik a további lépésekről is.

A Basedow-kór kezelése gyógyszeresen lehetséges, emellett a jódizotópos megoldás is szóba jöhet (ekkor radioaktív jódizotópot juttatnak a szervezetbe, ami a pajzsmirigyben lerakódva, az ottani sejteket pusztítva segít normalizálni a hormontermelést). Sok esetben műtétre is sor kerülhet, valamint egyes kísérő tüneteket – mint a kidülledő szemek – is szükséges lehet kezelni, mivel azok nem mindig szűnnek meg a hormontermelés helyreállításával.

Forrás: Budai Endokrinközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.