Kiderültek a Pfizer vakcina mellékhatásai, ezekben az esetekben nem adható

Kiknek nem javasolt a vakcina, illetve oltási reakciók.

 

Az alábbi tünetek vagy állapotok esetén a Pfizer/BioNTech vakcina beadása nem javasolt:

 • Akut lázas betegség

 • A Pfizer-BioNTech COVID-19 vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció

 • Az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy más védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció. Penicillinérzékenység nem kizáró ok a vakcina beadására.

 • Várandósság

Foto: pixabay.com

A Pfizer vakcina beadása után oltási reakciók lehetnek:

fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fáradtságérzés, fejfájás, izomfájdalom, ízületi fájdalom, hidegrázás, láz esetleg bőrpirosodás az injekció beadásának helyén, émelygés.

 
Nagyon ritkán előfordulhat:

megnagyobbodott nyirokcsomók, rossz közérzet, végtagfájdalom, álmatlanság, viszketés az injekció beadási helyén.

AFP

Melyek a Pfizer/BioNTech vakcina mellékhatásai?

Nemrég arra a megállapításra jutott egy indiai kutatóintézet, hogy a nullás vércsoporttal rendelkező személyek lehetnek a legellenállóbbak a koronavírussal szemben. Kik a legveszélyeztetettebbek?

COVID – Ez a vércsoport a legellenállóbb

Leszögezhető, hogy nincsen vakcina mellékhatás nélkül, most a nagyszámú beadott koronavírus elleni védőoltásnak köszönhetően egyre inkább kirajzolódik a kép a különféle oltási mellékhatások gyakoriságáról, amik az mRNS-alapú oltások esetén a következők:

 • a beoltott személyek 64 %-a feszülő érzést
 • 54 %-a fájdalmat tapasztal az oltás helyén
 • a beoltott személyek 53 %-a fejfájásról
 • 52 %-a levertségről,
 • 44 %-a betegségérzetről
 • 34 %-a emelkedett testhőmérsékletről
 • 8 %-a lázról számol be.

Ezek a mellékhatások azonban jellegükben enyhéknek és múlóknak tekinthetők.a Pfizer/BioNTech oltóanyag esetében nagyjából az oltottak ötödénél alakul ki átmeneti láz

Forrás: nuus.hu


7 hozzászólás

 1. Kovács Mihály

  Alátásom jobb lett, azóta a fülem nem zúg, az izmaimat nem húzza a görcs,, 16 órát is tudok dolgozni és nem vagyok fáradt, levegőt könnyebben veszem, 74-éveslétemre 5Km futok, 35 méter magasságban sem szédülök. De még szerelmes sem vagyok!

 2. Lédeczy János

  “A Phizer – BioNTech Covid 19 vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció”
  Lehet publikus a vakcina összetevője ? Ugyanis annak hiányában,- egy súlyos gyógyszer- érzékenységgel bíró beteg,- milyen biztonsággal oltassa be magát ?

 3. Évanyó

  A 2. Pfizer-oltást követő naptól kezdve rendszeresen jelentkezik “szortyogó” zúgás az egyik fülemben. Az oltás után egy héttel hirtelen mindent keserű ízűnek éreztem, 2 nap után ez enyhült, de még most, 12 nappal utána sem érzem rendesen az ízeket, a kávé ihatatlan lett, a vaj olyan faggyúízű. A legfájdalmasabb azonban egy seb a számban, sajnos kicsit elharaptam a nyelvemet. Máskor ez gyorsan gyógyul, most azonban begyulladt, kiterjedt a mandulámra, átsugárzik a fülem felé és a torkomba. Borogatással próbálom csillapítani, egyéb nem lévén itthon Algopirint és Cataflamot tudok bevenni., ezüstkolloiddal fertőtlenítgetem. Lázam nincs. Gyanús, hogy valamiféle enyhe covid-fertőzés blokkolja az egyébként egészséges immunrendszeremet? A vakcinának ilyesféle mellékhatásairól nem hallottam.

 4. Erős Zsuzsa

  Várandósokat eleve azt mondták, hogy tilos Covid vakcinával oltani. Nemrégen felreppent az a hír, hogy egyre több kismama kerül kórházba súlyos állapotban, sőt halálozott is el.
  Javasolták, és el is kezdték az oltásukat, Pfeizer-rel.

  Most akkor mi ez a cikk, ne hülyüljön meg az ember ettől a sok összevissza beszéléstől?

 5. MP

  Tegye már meg a blog, hogy megnevezi azt a (magyar) orvost aki ehhez a nevét adja. Eddig ugyanis pont, hogy ez az oltóanyag volt amivel minden várandós édesanyát oltottak komoly orvosok. Mert ez így rémhírterjesztés!

 6. Illés Károly

  És a Kínai,Orosz vakcinák mellékhatásaival mi van ?
  Ez a cikk a Pfizer és a többi nyugati vakcinák lejáratása.

 7. Varga Gyula Lászlóné

  Szép napot kívánok!

  Én a Pfizer vakcinát kaptam a férjemmel együtt.
  Elolvastam az itt leírt mellékhatásokat. Én március 25-én kaptam meg az első oltást.
  27-én hőemelkedésem lett, és fejfájásom, ami több napon keresztül keserítette meg az életem, mert nem szokott fájni. A negyedik napon 29-én forgószédülésem, és rettentő hányingerem -öklendeztem- lett. Ez csak egy napig volt. A hátamban,- a bal felén- egyfajta nyomást éreztem, és nagyon megijedtem. 2020. aug. 07-én hálót raktak a szívembe.
  Általános rossz közérzetem volt elég sokáig.
  Az oltást követő 9. napon megint hányingerem lett, nem tartott sokáig. Ízületi fájdalmat a bokáimban éreztem, de az sem tartott sokáig.
  Az injekció helye egy napig fájt.
  A második oltás után semmi immunválasz nem volt.

  A férjem, Varga Gyula László, sajnos jelenleg Budapesten kórházban van. Az első oltás után, piros foltok jöttek ki rajta, de írtak rá krémet. A második után belázasodott, és az egész teste tiszta vörös lett, és tele van hólyagokkal. Mindene be van dagadva. Most vizsgálják, hogy mi válthatta ki neki. Nagyon beteg.
  Nem értem, hogy miért nem figyelik sok helyen, hogy mi az immunválasz. Sok ember meg nem is mondja el. A statisztikák így semmit sem érnek.

  Többet egyikünk sem fogja megengedni, hogy beoltsák. A férjem soha sem volt beteg, gyógyszert sem szedett.
  További szép napot kívánok Önöknek!
  Tisztelettel: Varga Gyula Lászlóné /Ági/