Karikagyűrű – fém vagy házasság allergia?

Sokan panaszkodnak, hogy a folyamatosan viselt eljegyzési és házassági gyűrűk alatt az évek múlásával a gyűrűsujjak tövénél pirosas kiütések és egyéb bőrirritációk jelentkeznek.

Vajon fémallergia áll a jelenség hátterében, vagy valami egészen más? Dr. Carolyn Jacobs, chicagói bőrgyógyász meglátása szerint nem allergiáról van szó, sőt még csak nem is a gyűrűről, hanem a gyűrű alá szoruló anyagokról.

Ha valaki soha nem veszi le a házassági gyűrűjét, még kézmosáskor se, akkor a szappandarabkák könnyen megülhetnek a gyűrű alatt. A lerakódott vékony szappanréteg irritálni kezdi a bőr külső felületét, és a bőr ettől gyakran kisebesedik, kipirosodik.

karikagyuru1

Ez a fajta ekcéma, vagy érintkezéses dermatitisz egy nagyon elterjedt bőrbetegség, amely különösen a kismamákat érinti, akik a gyakori pelenkacseréből kifolyólag az átlagnál többször mosnak szappannal kezet, és ha mindez a hideg, téli hónapokban történik, máris könnyen kialakul az ekcéma, mondta Dr. Jacobs.

Ettől függetlenül a fémallergiát sem lehet kizárni a bőrirritáció lehetséges okai közül, az aranygyűrűkbe ugyanis gyakran kevernek egyéb fémötvözeteket. Egy 14 karátos aranygyűrűben, vagy egy fehéraranygyűrűben sok esetben kimutató a nikkel, ami könnyen allergiás reakciókat válthat ki.

Dr. Carolyn Jacobs szerint ebben az esetben sokat segíthet, ha a jegygyűrű belső felületét vékonyan átlátszó körömlakkal vonjuk be, ami meggátolja, hogy a nikkel bármiféle érintkezésbe kerüljön a bőrrel.

Akik platinagyűrűt viselnek, azoknál kizárható az allergia, de ha bőrirritáció jelentkezik, azok számára a szappanos kézmosás utáni alapos öblítést, és ceramidtartalmú hidratáló krém használatát ajánlja Dr. Jacobs. A ceramidok olyan zsírok, melyek segítik a bőr természetes védekezését, de a gyakori kézmosástól ez a réteg elvékonyodhat és kialakulhat a bőrirritáció.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.