Karácsony és újév: hogyan tisztítsuk a fogainkat az ünnepi szezonban?

Az édes és a savak ételek, italok nagy kárt okozhatnak

A fogak tisztítása természetesen egész évben elsődleges higiéniai feladat. Különösen fontos ez azonban a karácsony és az újév tájékán, amikor jellemzően több édességet, fűszert és alkoholos italt fogyasztunk. Mire kell ügyelnünk?

A fogak megfelelő ápolásáról mindig gondoskodnunk kell, ha el szeretnénk kerülni a szuvasodást, az abból eredő komolyabb fog- és ínybetegségeket, valamint a rossz leheletet.

A fogak tisztítása azonban különösen fontossá válik az ünnepi időszakban, karácsony és újév táján. Ilyenkor mindenki előbb elcsábul az édességekre, de a fűszeres ételekből és alkoholból is többet fogyasztunk. Ilyenkor fogainknak fokozottabb odafigyelésre van szükségük – amelyet egyébként egész télen nem árt betartani. Lássuk a fogak tisztítása terén fontos higiéniai tippeket, melyeket máris alkalmazni kezdhetünk karácsonykor.

1.Az alapos fogmosás nagyon hasznos, de nem túl sokáig. A 2-3 percet tartsuk be, ennél tovább azonban nem érdemes dörzsölni a fogakat – a túlzásba vitt fogmosás érzékenységet válthat ki.

2.Mindannyian kicsit éhesebbek vagyunk télen. Emellett a karácsony és újév időszaka arra késztet, hogy édesebb, sokszor egészségtelenebb élelmiszereket fogyasszunk. Nemcsak a fogak tisztítása jelenthet mentőövet a helyzetben. Igyunk mindig inkább meleg italt ahelyett, hogy savasat, szénsavasat fogyasztunk – ezek ugyanis hajlamosak a fogak felületének elkoptatására és szintén fokozott fogérzékenységet eredményeznek.

3.Amennyiben karácsonykor cidert vagy fűszeres italt, ételt iszunk vagy eszünk, a szánkon könnyen alakulhatnak ki afták, s elronthatják nemcsak a szórakozásunkat, de csúfíthatják a mosolyunkat is. Amennyiben eleve szenvedünk ilyenektől, próbáljuk kezelni meleg, sós vízzel az aftát a gyorsabb gyógyulás érdekében. Az alkoholmentes szájvíz szintén segítséget jelenthet.

4.Télen a fogak tisztítása és a száj gondos ápolása mellett érdemes lecsökkenteni a cukorbevitelünket. Sajnos, sokan kevesebb vizet isznak a karácsony és az újév időszakában: nyáron előbb észrevesszük, ha vízigényünk van, a téli hónapokban ez kevésbé jellemző. Szervezetünk megfelelő működése érdekében azonban igen fontos növelni a vízbevitelt. Ha kevesebb vizet iszunk, de több cukros italt és egyéb finomságot fogyasztunk a hideg időben, növeljük a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php