Kannabisz jó drog a szklerózis multiplexre

Kannabisz adására jelentősen javult az izommerevséggel járó, súlyos ideggyógyászati betegségben, a szklerózis multiplexben szenvedők állapota.

Magyarországon 12 ezer beteg szenved velőshüvely szétesésben, világszerte kétmillió ilyen beteget kezelnek a nálunk is latin nevén ismert szklerózis multiplex miatt. Okát pontosan nem ismerjük, de a kórfolyamatot már elég részletesen.

Szklerózis multiplexben az idegrendszerben gyulladás keletkezik, ez az idegsejtek nyúlványait körül vevő velőshüvelyt roncsolja, a szervezet pedig ezt igyekszik kötőszövettel pótolni, mely kemény, szklerotikus gócokat hoz létre: innen a latin elnevezés első szava.

A kóros folyamat sok helyen megjelenhet, ezért multiplex. Változó, fokozatosan romló mozgászavarral jár, amelynek része az izomcsoportok merevsége is. Peter Zajicek és munkatársai azt vizsgálták, hogy kannabisz kivonatot tartalmazó kapszulával milyen mértékben sikerülne javítani ezeken a tüneteken.

Nagy-Britannia 22 ideggyógyászati központjában 279 szklerózis multiplexben szenvedő beteget vizsgáltak. A vizsgálati alanyok életkora 18 és 64 év volt. A tudományos módszer szabályainak megfelelően a csoport fele kapta a kannabiszt tartalmazó gyógyszert, a véletlenszerűen kiválasztott másik csoport megkülönbözhetetlen kapszulát szedett, amelyben nem volt vizsgálati anyag.

kannabisz5

A kutatók még arra is figyeltek, hogy igyekezzenek egyéni adagolással kikeresni minden betegnél az optimális dózist. A 12 hétig tartó kezelés során a résztvevőket három hetenként vizsgálták.

A betegeket sorsát megkeserítő izomfeszülés, a fájdalom és az alvászavar a kannabisz szedésének kezdetétől, mindvégig jelentősen javult. Ez jelentősen jobbá tette a vizsgálati alanyok életének minőségét: többet mozogtak, jobb lett az alvásuk és kevesebb fájdalmat éreztek.

Nem meglepő, hogy a betegek egy része feledékenységet, gondolati zavartságot is tapasztalt, vagyis a kannabisz azon hatásait, amiért kábítószerként fogyasztják. A kutatók szerint ez részben azzal magyarázható, hogy túl gyorsan emelték a készítmény adagját a bevezető időszakban. A vizsgálatokat a szakemberek folytatják.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: